Investment  Newsletter No  60                                      17 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

 

ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΤΥΦΏΝΩΝ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ

ΤΗΝ "ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ" ΤΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

 

 

-     Η δημοσιοποίηση την Τετάρτη των τελευταίων προβλέψεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ για την πορεία της Οικονομίας και κυρίως για τυχόν λεπτομέρειες για την εκκαθάριση του Ενεργητικού - Παθητικού της θα κυριαρχήσουν στις διεθνείς αγορές και στα Χρηματιστήρια. Εάν αποσαφηνισθεί η πολιτική της FED για τα 4.2 δισ. $ πιθανόν να επηρεασθεί αισθητά η συναλλαγματική ισοτιμία του "πράσινου νομίσματος" και η διάρθρωση των ομολογιακών χαρτοφυλακίων.

-     Εντούτοις, αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων δεν προβλέπεται να αποφασισθεί και - εάν επαληθευτεί - αυτό θα διευκολύνει, ίσως, μια περαιτέρω ενίσχυση των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

-     Μέσα στη νέα εβδομάδα οι αγορές της Ευρωζώνης προβλέπεται να επηρεασθούν από εκτιμήσεις για τον Πληθωρισμό, τους δείκτες PMIs και του δείκτη για το "κλίμα Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών".

-     Σε αντίθεση με το παρελθόν η τελευταία εκτόξευση διηπειρωτικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από την Βόρεια Κορέα ελάχιστα επηρέασε τις διεθνείς αγορές, ακόμη και τις ασιατικές. Προφανώς, εκτιμήθηκε ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή και οι εκτοξεύσεις πυραύλων πάνω από την Ιαπωνία δεν προκαλούν ιδιαίτερους κινδύνους γα την παγκόσμια ασφάλεια. Ρώσοι και Κινέζοι εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να προσφύγουν στη λύση της διπλωματικής οδού, καθώς η Pyongyang θα εξακολουθήσει να αγνοεί τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ και το embargo που της επιβλήθηκε.

-     Η πορεία των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ εμφανίζεται ιδιαίτερα ανοδική μέσα στην τελευταία εβδομάδα, που σε ετήσια επίπεδα είναι πάνω από 22% και 16% για τον Dow και τον  S&P 500 αντίστοιχα. Η μεγάλη εβδομαδιαία άνοδος πιθανώς να οφείλεται και σε "ψυχολογικούς παράγοντες", μετά από τους φόβους που προκάλεσαν δύο κατά σειρά πολύ ισχυροί τυφώνες, αλλά που τελικά διέψευσαν τα "χειρότερα σενάρια". Αυτό αποκαλύπτουν και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας των ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

-     Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών για τις ΗΠΑ - που καταρτίζεται κάθε μήνα από το UniversityofMichigan υποχώρησε στο 95.3 τον Σεπτέμβριο 2017 από 96.8 τον Αύγουστο, για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων τριών μηνών. Η "σχετική απαισιοδοξία" αποδίδεται στην "αρνητική ψυχολογία" που δημιούργησαν δύο συνεχόμενοι τυφώνες.

-     Ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής των ΗΠΑ υποχώρησε κατά -0.9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που καταγράφεται από τον Μάιο 2009. σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από τον τυφώνα Harvey.

-     Οι Λιανικές Πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -0.2% τον Αύγουστο 2017 σε σύγκριση με τον Ιούλιο, κατά τον οποίο είχε καταγραφεί μια αύξηση +0.3%. Οι μειωμένες πωλήσεις αποδίδονται στον τυφώνα που έπληξε τις ΗΠΑ μέσα στον Αύγουστο επηρεάζοντας αρνητικά κυρίως τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

-     Τέλος, επίσης λόγω του τυφώνα Hurvey, ο Πληθωρισμός "σκαρφάλωσε" στο ετήσιο ποσοστό του +1.9% κατά τον Αύγουστο 2017 από +1.7% τον Ιούλιο.

-     Ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός διαμόρφωσε ένα έλλειμμα 108 δισ. $ τον Αύγουστο έναντι των 107 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2016. Είναι προφανές ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ο Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί αισθητά με τις αποζημιώσεις και τα έργα που θα κατασκευασθούν για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι δύο τυφώνες.

 

-     Είναι προφανές ότι τα μεγάλα πλήγματα από τους δύο τυφώνες δεν επέτρεψαν την αποσαφήνιση των διαθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ για αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ σε πάνω από τα 20 τρισ. δολάρια. Αναπόφευκτη θα είναι κατ΄ αρχήν η έγκριση 8 δισ. $ που έχει ζητήσει ο πρόεδρος  Trump για την αποκατάσταση μεγάλων ζημιών στο Τέξας από τον τελευταίο τυφώνα. Η αναμενόμενη έγκριση πιθανόν να αποτελέσει και την "ευκαιρία" για περαιτέρω μεγάλη αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού.

-     Σε σχέση με τα ανωτέρω υπενθυμίζεται ότι, αρχικά τον Αύγουστο προβλεπόταν η δημοσιοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε ότι αφορά τη μείωση των φορολογιών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ενώ τώρα η σχετική ημερομηνία μετατίθεται για μέσα στο Σεπτέμβριο.

-     Δεν θα πρέπει να παραμείνει απαρατήρητη και η "βελτίωση του κλίματος" από πλευράς Κογκρέσου και ΜΜΕ έναντι του Λευκού Οίκου μετά την απομάκρυνση ακροδεξιών που υποστήριζαν την επιβολή μέτρων προστατευτισμού σε βάρος των εισαγομένων. Επιπλέον, οι "συναινέσεις" των Δημοκρατικών προς τον Trump  για την αντιμετώπιση εθνικών καταστροφών αύξησε την "κατανόηση" για την καθυστέρηση ή και τις αλλαγές των Στόχων για τη μείωση των φορολογιών και την χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων υποδομών.

-     Οι ανωτέρω αναφερόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών των ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα, αλλά σε πολύ μη  μικρότερο βαθμό υπήρξε "βελτίωση του κλίματος" για τους αντίστοιχους Δείκτες της Ευρωζώνης και της Βρετανίας.

 

-     Στην Ευρώπη μεγάλη εβδομαδιαία άνοδο είχαν οι δείκτες DAX και CAC, ενώ αντίθετα "δοκιμάσθηκε" ο FTSE100. Το "κλίμα" στην Ευρωζώνη" παραμένει θετικό μετά την εκλογή Macron, ενώ χωρίς εκπλήξεις προβλέπονται και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία. Αντίθετα, στο Λονδίνο επικρατεί "νευρικότητα", καθώς οι μεγάλη και ανοικτή Οικονομία της Βρετανίας δεν έχει Όραμα για το Μέλλον.

-     Η ομιλία της πρωθυπουργού TheresaMay για την "έξοδο" από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αυτή θα επηρεάσει την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και τις ισοτιμίες Ευρώ/ Στερλίνας.

-     Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη άνοδο του Ευρώ έναντι του Δολαρίου στο τελευταίο 12μηνο το  εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο 2017 στα 23.2 δισ. € από 24.8 δισ. τον αντίστοιχο  μήνα του 2016.

-     Σε ετήσια βάση η Βιομηχανική Παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά +3.2% τον Ιούλιο 2017  έναντι ανόδου +2.8% τον Ιούνιο. Εντυπωσιακή η ετήσια άνοδος τον περασμένο Αύγουστο κατά +3.9% της Γερμανίας, +3.6% της Γαλλίας, +4.4% της Ιταλίας και μόλις +1.9% της Ισπανίας.

 

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Τελευταία πρόβλεψη του IMF άνοδος του Παγκόσμιου ΑΕΠ με +3.7% το 2017 και +2.5% το 2018. Επίσης. αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Στην πράξη εφαρμόζεται η απόφαση της Συνόδου των ηγετών των G20 στο Αμβούργο για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Επιπλέον η αποπομπή του επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής του Λευκού Οίκου Steve Bannon  - που συνηγορούσε για μέτρα υπέρ του προστατευτισμού - αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για «μέτρα προστατευτισμού» σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων. Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το «χαμηλό» +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι Λιανικές Πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -0.2% τον Αύγουστο 2017 σε σύγκριση με τον Ιούλιο, κατά τον οποίο είχε καταγραφεί μια αύξηση +0.3%. Οι μειωμένες πωλήσεις αποδίδονται στον τυφώνα που έπληξε τις ΗΠΑ μέσα στον Αύγουστο επηρεάζοντας αρνητικά κυρίως τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία πτώση -6.8% μετά από αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 και πτώση -0.1% τον Μάιο. επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω μεταβολές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία των παραγγελιών για αεροσκάφη.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Ο Ιούλιος - πρώτος μήνας του 3ου τριμήνου - ενίσχυσε την "αισιοδοξία" αφού, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis το Προσωπικό Εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% με παράλληλη αύξηση του Διαθέσιμου Εισοδήματος +0.3% και της Καταναλωτικής Δαπάνης επίσης +0.3%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Ο δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής των ΗΠΑ υποχώρησε κατά -0.9% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα και είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση που καταγράφεται από τον Μάιο 2009. σε μεγάλο βαθμό επηρεασμένη από τον τυφώνα Harvey.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο Δείκτης του Institute for Supply Management’s Manufacturing PMI αυξήθηκε στο 58.8 τον Αύγουστο από 56.3 τον Ιούλιο, με την τελευταία ένδειξη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. Ο δείκτης εμφανίσθηκε ενισχυμένος τον Αύγουστο λόγω ανόδου της παραγωγής, της απασχόλησης και των αποθεμάτων του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί «βασικό στήριγμα» της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάιο. Επίσης, στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η Οικονομία των ΗΠΑ στον εξω-αγροτικό τομέα δημιούργησε άλλες 156.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο 2017 - με πρόβλεψη για 180.000 - και μετά από άλλες 189.000 νέες θέσεις τον Ιούλιο.Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ. Η ανεργία στις ΗΠΑ, που απρόσμενα αυξήθηκε στο 4.4% τον Αύγουστο από 4.3% τον προηγούμενο μήνα και έστειλε αντιφατικά μηνύματα προς τις Αγορές Αξιών. Γιατί αφενός σηματοδοτεί μια ελαφρά χειροτέρευση της πορείας της Αγοράς Εργασίας  και αφετέρου δημιουργεί προσδοκίες για μια καθυστέρηση της λήψης απόφασης για νέα αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων βραχυχρόνια.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών για τις ΗΠΑ - που καταρτίζεται κάθε μήνα από το University of Michigan υποχώρησε στο 95.3 τον Σεπτέμβριο 2017 από 96.8 τον Αύγουστο, για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων τριών μηνών. Η "σχετική απαισιοδοξία" αποδίδεται στην "αρνητική ψυχολογία" που δημιούργησαν δύο συνεχόμενοι τυφώνες.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που είχε εξαγγείλει προεκλογικά ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το «Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.3%, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των «28» προβλέπεται στο +2.4%. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε +0.6% στην Ευρωζώνη και +0.7% στην ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις «28», ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

Στις ΗΠΑ η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν +2.2% στο δεύτερο τρίμηνο 2017 (από 2.0% στο αμέσως προηγούμενο), ενώ μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων - δεύτερου και πρώτου - η αύξηση του ΑΕΠ  ήταν +0.8% από +0.3%, ενώ μεταξύ πρώτου τριμήνου 2017 και τελευταίου τριμήνου 2017 η αύξηση ήταν +0.3%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator έπεσε στο 1.05 τον Ιούλιο μετά από αύξηση στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, που ήταν και από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ:  Σε ετήσια βάση η Βιομηχανική Παραγωγή στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά +3.2% τον Ιούλιο 2017  έναντι ανόδου +2.8% τον Ιούνιο. Εντυπωσιακή η ετήσια άνοδος τον περασμένο Αύγουστο κατά +3.9% της Γερμανίας, +3.6% της Γαλλίας, +4.4% της Ιταλίας και μόλις +1.9% της Ισπανίας.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη άνοδο του Ευρώ έναντι του Δολαρίου στο τελευταίο 12μηνο το  εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε τον Αύγουστο 2017 στα 23.2 δισ. € από 24.8 δισ. τον αντίστοιχο  μήνα του 2016.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία παρέμεινε στο 9.1% τον Ιούλιο 2017 - όσο ήταν και τον Ιούνιο - και χαμηλότερα από το 10.0% του Ιουλίου 2016, για να βρεθεί στα καλλίτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2009. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία παρέμεινε καθηλωμένη στο 7.7% τον περασμένο Ιούλιο, όσο ήταν και τον Ιούνιο 2017, και χαμηλότερα από το 8.5% του Ιουλίου 2016. Η στασιμότητα που καταγράφεται στον τομέα της Ανεργίας υποδηλώνει την ύπαρξη δομικών προβλημάτων στην Οικονομία της Ευρωζώνης και φυσικά στην επαρκή αύξηση του όγκου των Επενδύσεων Εκσυγχρονισμού του Παραγωγικού Δυναμικού.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος απομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Λόγω του τυφώνα Hurvey, ο Πληθωρισμός "σκαρφάλωσε" στο ετήσιο ποσοστό του +1.9% κατά τον Αύγουστο 2017 από +1.7% τον Ιούλιο.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί «πονοκεφάλους» για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.2 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του «πράσινου νομίσματος»…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ο Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός διαμόρφωσε ένα έλλειμμα 108 δισ. $ τον Αύγουστο έναντι των 107 δισ. του αντίστοιχου μήνα του 2016. Είναι προφανές ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ο Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί αισθητά με τις αποζημιώσεις και τα έργα που θα κατασκευασθούν για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκάλεσαν οι δύο τυφώνες.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Η άνοδος του Πληθωρισμού στο +1.5% τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στην άνοδο του Πετρελαίου με ετήσια αύξηση +4%, αλλά και έναντι αύξησης +1.4% στα Είδη Διατροφής και +1.6% στην παροχή Υπηρεσιών.. Γενικά η άνοδος του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - από το +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου - λόγω αύξησης των τιμών ειδών και υπηρεσιών του εξω-ενεργειακού τομέα σηματοδοτεί βελτίωση του "οικονομικού κλίματος" στην Ευρωζώνη

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Όμως, η απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο ακροδεξιών στοιχείων βελτιώνουν το "πολιτικό κλίμα" και οι "συγκλίσεις" του προέδρου Trump με τους Δημοκρατικούς για σημαντικά ζητήματα επιδρούν θετικά στις αγορές…

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Federal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα, γιαα να ακολουθήσουν "νέα αντίμετρα" από τις ΗΠΑ…

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Όμως η Κίνα αποδεικνύεται "αδύναμη" στην αποτελεσματικότητα "διαμεσολάβησης" για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει οξυνθεί η ισχυρή ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της τελευταίας ισχυρής πυρηνικής δοκιμής και των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που θα πλήξει την αμερικανική νήσο  Guam. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να «πείσει» τη Βόρειο Κορέα, αλλά ούτε απέδωσαν το παραμικρό οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για να υιοθετήσει η Βόρεια Κορέα πιο ήπια στάση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας… Το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας δημιουργεί "νέους πονοκεφάλους" στην Ευρωζώνη"…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως «προσωρινή πρωθυπουργός»… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Από τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη".

ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί «προτροπή» κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

Investment  Newsletter No  59        10 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

 

Ο ΤΥΦΩΝΑΣ "ΙΡΜΑ" ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΓΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ

ΖΗΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

 

 

-     Ο τυφώνας "Irma" απειλεί με τεράστιες ζημιές τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα μπορούσαν - με το "χειρότερο σενάριο"… - να φθάσουν από 15 έως και 65 δισ. δολάρια! Ένα τέτοιο "εφιαλτικό σενάριο" θα μπορούσε να έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στο διεθνές ασφαλιστικό και αντασφαλιστικό σύστημα αλλά και στους διεθνείς Μετοχικούς Δείκτες… Επομένως οι αγορές θα είναι στο stand-byγια τις επόμενες μέρες, μέχρι ότου υποχωρήσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα και προσμετρηθούν οι εκτιμώμενες ζημίες…

-     Είναι εξαιρετικά πιθανόν τα προβλήματα της Πολιτείας της Φλώριδα να διευκολύνουν τον διάλογο μεταξύ Λευκού Οίκου, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για μεγάλες υπερβάσεις σε ότι αφορά την "οροφή" του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι καταστροφές. Ήδη, είχε επιτευχθεί συμφωνία Trumpκαι Δημοκρατικών για μια υπέρβαση κατά 8 δισ. δολάρια, η οποία πλέον θα είναι πιθανώς ανεπαρκής εάν ξεπερασθούν κατά πολύ οι νέες ζημίες από την "Irma". Βεβαίως με τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση ή και … αδυναμία για μεγάλη μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων.

-     Θετικό για τις διεθνείς αγορές είναι ότι δεν επαληθεύτηκαν τα "δυσμενή σενάρια" για ενεργοποίηση νέων Μεγάλων Κινδύνων με πυρηνικές δοκιμές από το δικτατορικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας. Η 9η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία εγκαθίδρυσης του καθεστώτος, κύλησε ήσυχα και δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για εκτόξευση πυραύλων μεγάλης ισχύος. Πιθανώς ενισχύονται τα "σενάρια" για αναζήτηση διεξόδου με τις ΗΠΑ με ειρηνική επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματικής οδού.

-     Μέσα στη νέα εβδομάδα οι αβεβαιότητες θα είναι πάρα πολύ έντονες και θα επηρεασθούν οι διακυμάνσεις των Μετοχικών Δεικτών, ενώ θα επικρέμαται και η "απειλή της Βόρειας Κορέας". Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δευτερευόντως θα επηρεάσουν την αγορά των ΗΠΑ και τις λοιπές αγορές τα στοιχεία για την πορεία του Πληθωρισμού, των λιανικών πωλήσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και οι πρώτες ενδείξεις της νέας έρευνας του "Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών" στις ΗΠΑ.

-      Οι Μετοχικοί Δείκτες της Ευρωζώνης αναμένεται να επηρεασθούν από την εξέλιξη των ζημιών που θα καταγραφούν στην Πολιτεία της Φλώριδα, καθώς θα επηρεασθούν οι μετοχικές αξίες των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών της Ευρώπης… Έτσι δευτερευόντως θα επηρεασθούν τα Χρηματιστήρια της Ευρωζώνης από την ανακοίνωση της πορείας της βιομηχανικής παραγωγής.

-     Παρά τους ανωτέρω Κινδύνους τα Μακροοικονομικά δεδομένα της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ ενισχύονται, καθώς επιταχύνεται η Ανάπτυξη στις δύο αυτές μεγαλύτερες οικονομικές ζώνες του κόσμου. Συγκεκριμένα "αισιόδοξα μηνύματα" εκπέμπονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία επιταχύνθηκε η Ανάπτυξη για το δεύτερο τρίμηνο με αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.3%, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των «28» προβλέπεται στο +2.4%.  Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε +0.6% στην Ευρωζώνη και +0.7% στην ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις «28», ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

-     Στις ΗΠΑ η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν +2.2% στο δεύτερο τρίμηνο 2017 (από 2.0% στο αμέσως προηγούμενο).
Μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων - δεύτερου και πρώτου - η αύξηση του ΑΕΠ ήταν +0.8% από +0.3%, ενώ μεταξύ πρώτου τριμήνου 2017 και τελευταίου τριμήνου 2017 η αύξηση ήταν +0.3%. Όμως,η Ανεργία στις ΗΠΑ είναι στο 4.4% ενώ στην Ευρωζώνη στο 9.1% και στην Ένωση των "28" στο 7.7% (στοιχεία Ιουλίου 2017).

-     Κρίσιμο ζήτημα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να είναι η πορεία της ισοτιμίας Ευρώ/ Δολαρίου, ιδιαίτερα μετά τις "ανησυχίες" που εξέφρασε ο  MarioDraghiγια Κινδύνους από συναλλαγματικές ισοτιμίες. Εντούτοις ο ίδιος προέβλεψε συνέχιση της Ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και στο τρίτο τρίμηνο 2017 και αύξηση της Απασχόλησης αλλά με συγκρατημένες ανόδους του Πληθωρισμού, με βάση τους Professional Forecasters. Συγκεκριμένα:

-     Στο +1.9% προβλέπεται να ανέβει το πραγματικό (αποπληθωρισμένο) ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο 2017, ενώ για το 2018 προβλέπεται να ανέβει στο +1.8%. Οι αμέσως προηγούμενες προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο 2017 και για το 2018 ήσαν +1.7% και 1.6% αντίστοιχα. Συνεπώς, υπάρχει μια περαιτέρω ενίσχυση της Ανάπτυξης στην Ευρωζώνη.

-     Η Ανεργία για το τρίτο τρίμηνο 2017 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο +9.2% για και να υποχωρήσει περαιτέρω στο 8.8% το 2018.Οι αμέσως προηγούμενες προβλέψεις για το δεύτερο τρίμηνο 2017 και για το 2018 ήσαν +1.0% και +1.3%.

-     Τέλος, ο Πληθωρισμός (Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή) προβλέπεται να αυξηθεί στο +1.5% στο τρίτο τρίμηνο 2017 και σε +1.4% στον επόμενο χρόνο έναντι προηγούμενων προβλέψεων +1.6% και +1.5% αντίστοιχα.

-     Ωστόσο, μέσα στον Οκτώβριο θα ληφθούν από την την ECB οι αποφάσεις για την συνέχιση ή όχι της χαλάρωσης της Πιστωτικής Πολιτικής. Προφανώς η σχετική απόφαση συνδέεται και με τις εκλογές στη Γερμανία και το αποτέλεσμα που θα προκύψει... Θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις για κατάργηση της Πολιτικής Πιστωτικής Χαλάρωσης μέχρι τα τέλη 2018, λαμβάνοντας υπόψη στην άνοδο του Πληθωρισμού κάτω του Στόχου της ECB που είναι +2.0%.

-     Η Ανάπτυξη της Ευρωζώνης είναι μεν θετική, αλλά δεν μπορεί να συμβάλει στην μεγάλη μείωση της Ανεργίας, αν και τείνει να βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2009, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση.

-      Η βελτίωση των Μακροοικονομικών Μεγεθών και κυρίως η διατήρηση των Επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα θα συμβάλει στη διατήρηση των Μετοχικών Δεικτών σε υψηλά επίπεδα, ανεξαρτήτως των "διορθώσεων" που θα υπάρξουν…

-     Εξάλλου, στασιμότητα σημειώθηκε στην Ευρωζώνη στην πορεία των Βιομηχανικών Τιμών κατά τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2017, ενώ στην ΕΕ των "28" οι βιομηχανίες αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους κατά +0.1%. Σε ετήσια βάση τον Ιούλιο 2017 οι βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν +2.0% στην Ευρωζώνη και +2.3% στην ΕΕ των "28". Με πληθωρισμό +1.3% τον Ιούλιο (και +1.5%) τον Αύγουστο είναι προφανής βελτίωση της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε επίπεδο 12μήνου...

-     Κατά -0.3% μειώθηκε στην Ευρωζώνη ο όγκος λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, ενώ στις "28" της Ένωσης η μείωση ήταν -0.2%.
Εντούτοις, στο 12μηνο που έληξε τον Ιούλιο 2017 ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε +2.6% στην Ευρωζώνη και +2.7% στην Ένωση των "28".

 

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

 

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Τελευταία πρόβλεψη του IMF άνοδος του Παγκόσμιου ΑΕΠ με +3.7% το 2017 και +2.5% το 2018. Επίσης. αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Στην πράξη εφαρμόζεται η απόφαση της Συνόδου των ηγετών των G20 στο Αμβούργο για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Επιπλέον η αποπομπή του επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής του Λευκού Οίκου Steve Bannon  - που συνηγορούσε για μέτρα υπέρ του προστατευτισμού - αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για «μέτρα προστατευτισμού» σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων. Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το «χαμηλό» +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.6% τον Ιούλιο 2017, με πρόβλεψη +0.4% και ύστερα από αύξηση +0.3% τον Ιούνιο. ‘Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιανουάριο 2017, λόγω αυξημένων πωλήσεων από καταστήματα λιανικής και εταιρείες αυτοκινήτων.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία πτώση -6.8% μετά από αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 και πτώση -0.1% τον Μάιο. επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω μεταβολές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία των παραγγελιών για αεροσκάφη.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Ο Ιούλιος - πρώτος μήνας του 3ου τριμήνου - ενίσχυσε την "αισιοδοξία" αφού, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis το Προσωπικό Εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% με παράλληλη αύξηση του Διαθέσιμου Εισοδήματος +0.3% και της Καταναλωτικής Δαπάνης επίσης +0.3%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με ποσοστό μηνιαίας ανόδου +0.2% τον Ιούλιο 2017 μετά από άνοδο +0.4% τον Ιούνιο. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο Δείκτης του Institute for Supply Management’s Manufacturing PMI αυξήθηκε στο 58.8 τον Αύγουστο από 56.3 τον Ιούλιο, με την τελευταία ένδειξη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. Ο δείκτης εμφανίσθηκε ενισχυμένος τον Αύγουστο λόγω ανόδου της παραγωγής, της απασχόλησης και των αποθεμάτων του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί «βασικό στήριγμα» της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάιο. Επίσης, στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η Οικονομία των ΗΠΑ στον εξω-αγροτικό τομέα δημιούργησε άλλες 156.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο 2017 - με πρόβλεψη για 180.000 - και μετά από άλλες 189.000 νέες θέσεις τον Ιούλιο.Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ. Η ανεργία στις ΗΠΑ, που απρόσμενα αυξήθηκε στο 4.4% τον Αύγουστο από 4.3% τον προηγούμενο μήνα και έστειλε αντιφατικά μηνύματα προς τις Αγορές Αξιών. Γιατί αφενός σηματοδοτεί μια ελαφρά χειροτέρευση της πορείας της Αγοράς Εργασίας  και αφετέρου δημιουργεί προσδοκίες για μια καθυστέρηση της λήψης απόφασης για νέα αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων βραχυχρόνια.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών το «οικονομικό κλίμα» στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα θετικό  με τον Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης του University of Michigan να βελτιώνεται στο 97.6 τον Αύγουστο 2017 από 93,4 τον Ιούλιο και που ήταν η καλλίτερη επίδοση από τον Ιανουάριο 2017.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το «Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.3%, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των «28» προβλέπεται στο +2.4%. Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε +0.6% στην Ευρωζώνη και +0.7% στην ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις «28», ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

Στις ΗΠΑ η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ήταν +2.2% στο δεύτερο τρίμηνο 2017 (από 2.0% στο αμέσως προηγούμενο), ενώ μεταξύ των δύο τελευταίων τριμήνων - δεύτερου και πρώτου - η αύξηση του ΑΕΠ  ήταν +0.8% από +0.3%, ενώ μεταξύ πρώτου τριμήνου 2017 και τελευταίου τριμήνου 2017 η αύξηση ήταν +0.3%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator έπεσε στο 1.05 τον Ιούλιο μετά από αύξηση στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, που ήταν και από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο 2017 περιορίσθηκε στα 107.7 δισ. € από 129.3 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία παρέμεινε στο 9.1% τον Ιούλιο 2017 - όσο ήταν και τον Ιούνιο - και χαμηλότερα από το 10.0% του Ιουλίου 2016, για να βρεθεί στα καλλίτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2009. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία παρέμεινε καθηλωμένη στο 7.7% τον περασμένο Ιούλιο, όσο ήταν και τον Ιούνιο 2017, και χαμηλότερα από το 8.5% του Ιουλίου 2016. Η στασιμότητα που καταγράφεται στον τομέα της Ανεργίας υποδηλώνει την ύπαρξη δομικών προβλημάτων στην Οικονομία της Ευρωζώνης και φυσικά στην επαρκή αύξηση του όγκου των Επενδύσεων Εκσυγχρονισμού του Παραγωγικού Δυναμικού.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος απομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί «πονοκεφάλους» για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.2 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του «πράσινου νομίσματος»…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στο Δημοσιονομικό Τομέα ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ένα έλλειμμα ύψους 43 δισ. $ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για 73 δισ. και μετά από έλλειμμα …113 δισ. ένα χρόνο ενωρίτερα. Εντούτοις αυτά τα θετικά αποτελέσματα της πορείας του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού δεν φάνηκαν να ενισχύουν την εξωτερική ισοτιμία του «πράσινου νομίσματος». Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικανών για αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Χρέους.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Η άνοδος του Πληθωρισμού στο +1.5% τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στην άνοδο του Πετρελαίου με ετήσια αύξηση +4%, αλλά και έναντι αύξησης +1.4% στα Είδη Διατροφής και +1.6% στην παροχή Υπηρεσιών.. Γενικά η άνοδος του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - από το +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου - λόγω αύξησης των τιμών ειδών και υπηρεσιών του εξω-ενεργειακού τομέα σηματοδοτεί βελτίωση του "οικονομικού κλίματος" στην Ευρωζώνη

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι « αδυναμίες» του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα. Όμως, η απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο ακροδεξιών στοιχείων βελτιώνουν το "κλίμα"

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Federal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα, γιαα να ακολουθήσουν "νέα αντίμετρα" από τις ΗΠΑ…

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Όμως η Κίνα αποδεικνύεται "αδύναμη" στην αποτελεσματικότητα "διαμεσολάβησης" για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει οξυνθεί η ισχυρή ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της τελευταίας ισχυρής πυρηνικής δοκιμής και των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που θα πλήξει την αμερικανική νήσο  Guam. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να «πείσει» τη Βόρειο Κορέα, αλλά ούτε απέδωσαν το παραμικρό οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για να υιοθετήσει η Βόρεια Κορέα πιο ήπια στάση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως «προσωρινή πρωθυπουργός»… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια «πολύ καλή εξέλιξη» και σύντομα αναμένεται η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο. Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 6μηνο 2017...

ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί «προτροπή» κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

 

Investment  Newsletter No  58     3Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Η ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ "ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ" ΕΝΤΟΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΟΧΗ

ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

 

 

 

-         Η τελευταία και χωρίς ανάλογο προηγούμενο ισχύος μεγάλη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας χειροτερεύει απότομα το "κλίμα" για τις διεθνείς αγορές που θα ανοίξουν σε λίγες ώρες…. Σε συνδυασμό με την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα προς τη νήσο Guam και πάνω από την Ιαπωνία είναι απολύτως βέβαιη η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των σχετικών Γεωπολιτικών Κινδύνων. Δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί μια οποιαδήποτε στιγμή "χειροτέρευση" των σχετικών Κινδύνων, καθώς ο δικτάτορας της Pyongyang εξακολουθεί να αγνοεί τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΟΗΕ και να απειλεί με νέα πλήγματα…

-         Οι έντονες αβεβαιότητες που δημιουργεί η κατάσταση στην Κορεατική χερσόνησο μπορεί να αποτελέσει και "αφορμή" για αναπροσαρμογές των Μετοχικών Δεικτών που είχαν ανέβει τις τελευταίες ημέρες με βάση τις "απαισιόδοξες προβλέψεις" τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (HSBC, Citigroup, Morgan Stanley, BofA) για ενδεχόμενη "αισθητή διόρθωση" των Αγορών που είχαν "φοβίσει" τους επενδυτές…

-         Φυσικά οι αυξημένοι Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι από την "ανεξέλεγκτη" πλέον Βόρεια Κορέα θα αντισταθμισθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία των μακροοικονομικών κλπ οικονομικών στοιχείων των μεγαλύτερων Οικονομιών του κόσμου.

-         Κυρίαρχο θέμα για τις Αγορές μέσα στη νέα εβδομάδα θα είναι η αποσαφήνιση των διαθέσεων του Κογκρέσου των ΗΠΑ για αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ σε πάνω από τα 20 τρισ. δολάρια. Αναπόφευκτη θα είναι κατ΄ αρχήν η έγκριση 8 δισ. $ που έχει ζητήσει ο πρόεδρος  Trump για την αποκατάσταση μεγάλων ζημιών στο Τέξας από τον τελευταίο τυφώνα. Η αναμενόμενη έγκριση πιθανόν να αποτελέσει και την "ευκαιρία" για περαιτέρω μεγάλη αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού.

-         Σε σχέση με τα ανωτέρω υπενθυμίζεται ότι, αρχικά τον Αύγουστο προβλεπόταν η δημοσιοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε ότι αφορά τη μείωση των φορολογιών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ενώ τώρα η σχετική ημερομηνία μετατίθεται για μέσα στο Σεπτέμβριο.

-         Δεν θα πρέπει να παραμείνει απαρατήρητη και η "βελτίωση του κλίματος" από πλευράς Κογκρέσου και ΜΜΕ έναντι του Λευκού Οίκου μετά την απομάκρυνση ακροδεξιών που υποστήριζαν την επιβολή μέτρων προστατευτισμού σε βάρος των εισαγομένων.

-         Οι ανωτέρω αναφερόμενες αλλαγές εκτιμάται ότι συνέβαλαν στην ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών των ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα, αλλά σε πολύ μη  μικρότερο βαθμό υπήρξε "βελτίωση του κλίματος" για τους αντίστοιχους Δείκτες της Ευρωζώνης και της Βρετανίας.

-         Πέραν των ανωτέρω αναφερθέντων παραγόντων τις αγορές αναμένεται να επηρεάσουν η πορεία του εμπορικού ισοζυγίου, οι νέες παραγγελίες προς τις βιομηχανίες και ο δείκτης ISM για μη μεταποιητικές δραστηριότητες. στις ΗΠΑ.

Στον υπόλοιπο κόσμο ιδιαίτερα θα επηρεάσουν κατά τη νέα εβδομάδα  οι τελικές εκτιμήσεις της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας για τη διαμόρφωση των Ακαθαρίστων Εγχωρίων Προϊόντων τους για το δεύτερο τρίμηνο 2017. Εξάλλου, η ECB δεν αναμένεται να μεταβάλλει την Πιστωτική Πολιτική της, καθώς η Ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ο Πληθωρισμός αρκετά κάτω από το 2%.

-         Οι εκλογές στη Γερμανία που μπαίνουν στην τελική φάση τους (24 Σεπτεμβρίου) δεν προβλέπεται να προκαλέσουν "Πολιτικούς Κινδύνους", καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη μια κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς το κόμμα της Merkel δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία. Εάν επαληθευτεί αυτό το "σενάριο" τότε θα πρέπει να αναμένεται η αποσαφήνιση της οικονομικής πολιτικής μετά από τις αρχές 2018.

-         Σε ότι αφορά τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που αφορούν  τις ΗΠΑ υπάρχει να "κλίμα αισιοδοξίας" μετά την ανακοίνωση για ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 3% για το δεύτερο τρίμηνο.

-         Εντούτοις, η ανεργία στις ΗΠΑ, που απρόσμενα αυξήθηκε στο 4.4% τον Αύγουστο από 4.3% τον προηγούμενο μήνα, έστειλε αντιφατικά μηνύματα προς τις Αγορές Αξιών. Γιατί αφενός σηματοδοτεί μια ελαφρά χειροτέρευση της πορείας της Αγοράς Εργασίας  και αφετέρου δημιουργεί προσδοκίες για μια καθυστέρηση της λήψης απόφασης για νέα αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων βραχυχρόνια.

-         Όμως, ο Ιούλιος - πρώτος μήνας του 3ου τριμήνου - ενίσχυσσε την "αισιοδοξία" αφού, σύμφωνα με το BureauofEconomicAnalysisτο Προσωπικό Εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% με παράλληλη αύξηση του Διαθέσιμου Εισοδήματος +0.3% και της Καταναλωτικής Δαπάνης επίσης +0.3%.

-         Επίσης, η Οικονομία των ΗΠΑ στον εξω-αγροτικό τομέα δημιούργησε άλλες 156.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο 2017 - με πρόβλεψη για 180.000 - και μετά από άλλες 189.000 νέες θέσεις τον Ιούλιο.

-         Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα του UniversityofMichiganδιαμορφώθηκε τελικά στο 96.8 τον Αύγουστο 2017, με αρχική πρόβλεψη 97.6, ύστερα από ένα 93.4 τον Ιούλιο.

-         Τέλος, ο δείκτης του InstituteforSupplyManagementsManufacturingPMIαυξήθηκε στο 58.8 τον Αύγουστο από 56.3 τον Ιούλιο, με την τελευταία ένδειξη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. Ο δείκτης εμφανίσθηκε ενισχυμένος τον Αύγουστο λόγω ανόδου της παραγωγής, της απασχόλησης και των αποθεμάτων του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ.

-         Εν αναμονή της τελικής διαμόρφωσης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δεύτερο 2017 και της πορείας των λιανικών πωλήσεων η ευρωπαϊκή Οικονομία εμφανίζεται σταθεροποιημένη.

-         Η άνοδος του Πληθωρισμού στο +1.5% τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στην άνοδο του Πετρελαίου με ετήσια αύξηση +4%, αλλά και έναντι αύξησης +1.4% στα Είδη Διατροφής και +1.6% στην παροχή Υπηρεσιών.. Γενικά η άνοδος του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - από το +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου - λόγω αύξησης των τιμών ειδών και υπηρεσιών του εξω-ενεργειακού τομέα σηματοδοτεί βελτίωση του "οικονομικού κλίματος" στην Ευρωζώνη.

-         Αντίθετα, η στασιμότητα που καταγράφεται στον τομέα της Ανεργίας υποδηλώνει την ύπαρξη δομικών προβλημάτων στην Οικονομία της Ευρωζώνης και φυσικά στην επαρκή αύξηση του όγκου των Επενδύσεων Εκσυγχρονισμού του Παραγωγικού Δυναμικού. Σύμφωνα με τη Eurostatη ανεργία παρέμεινε στο 9.1% τον Ιούλιο 2017 - όσο ήταν και τον Ιούνιο - και χαμηλότερα από το 10.0% του Ιουλίου 2016, για να βρεθεί στα καλλίτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2009. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία παρέμεινε καθηλωμένη στο 7.7% τον περασμένο Ιούλιο, όσο ήταν και τον Ιούνιο 2017, και χαμηλότερα από το 8.5% του Ιουλίου 2016.

-         Τέλος, τον Ιούνιο 2017 ο Δείκτης Παραγωγής του Κατασκευαστικού Τομέα σε μηνιαία βάση μειώθηκε -0.5% και -0,2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28. Ωστόσο, σε ετήσια βάση ο σχετικός δείκτης παραγωγής του Κατασκευαστικού Τομέα τον Ιούνιο 2017 αυξήθηκε +3.4% και +3.6% στην Ευρωζώνη και στην Ένωση των 28.

 

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Τελευταία πρόβλεψη του IMF άνοδος του Παγκόσμιου ΑΕΠ με +3.7% το 2017 και +2.5% το 2018. Επίσης. αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Στην πράξη εφαρμόζεται η απόφαση της Συνόδου των ηγετών των G20 στο Αμβούργο για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Επιπλέον η αποπομπή του επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής του Λευκού Οίκου Steve Bannon  - που συνηγορούσε για μέτρα υπέρ του προστατευτισμού - αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για «μέτρα προστατευτισμού» σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων. Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το «χαμηλό» +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.6% τον Ιούλιο 2017, με πρόβλεψη +0.4% και ύστερα από αύξηση +0.3% τον Ιούνιο. ‘Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιανουάριο 2017, λόγω αυξημένων πωλήσεων από καταστήματα λιανικής και εταιρείες αυτοκινήτων.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία πτώση -6.8% μετά από αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 και πτώση -0.1% τον Μάιο. επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω μεταβολές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία των παραγγελιών για αεροσκάφη.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Ο Ιούλιος - πρώτος μήνας του 3ου τριμήνου - ενίσχυσε την "αισιοδοξία" αφού, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis το Προσωπικό Εισόδημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% με παράλληλη αύξηση του Διαθέσιμου Εισοδήματος +0.3% και της Καταναλωτικής Δαπάνης επίσης +0.3%.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με ποσοστό μηνιαίας ανόδου +0.2% τον Ιούλιο 2017 μετά από άνοδο +0.4% τον Ιούνιο. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο Δείκτης του Institute for Supply Management’s Manufacturing PMI αυξήθηκε στο 58.8 τον Αύγουστο από 56.3 τον Ιούλιο, με την τελευταία ένδειξη να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. Ο δείκτης εμφανίσθηκε ενισχυμένος τον Αύγουστο λόγω ανόδου της παραγωγής, της απασχόλησης και των αποθεμάτων του μεταποιητικού τομέα των ΗΠΑ.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί «βασικό στήριγμα» της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάιο. Επίσης, στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Η Οικονομία των ΗΠΑ στον εξω-αγροτικό τομέα δημιούργησε άλλες 156.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο 2017 - με πρόβλεψη για 180.000 - και μετά από άλλες 189.000 νέες θέσεις τον Ιούλιο.Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ. Η ανεργία στις ΗΠΑ, που απρόσμενα αυξήθηκε στο 4.4% τον Αύγουστο από 4.3% τον προηγούμενο μήνα και έστειλε αντιφατικά μηνύματα προς τις Αγορές Αξιών. Γιατί αφενός σηματοδοτεί μια ελαφρά χειροτέρευση της πορείας της Αγοράς Εργασίας  και αφετέρου δημιουργεί προσδοκίες για μια καθυστέρηση της λήψης απόφασης για νέα αύξηση των Κεντρικών Επιτοκίων βραχυχρόνια.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών το «οικονομικό κλίμα» στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα θετικό  με τον Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης του University of Michigan να βελτιώνεται στο 97.6 τον Αύγουστο 2017 από 93,4 τον Ιούλιο και που ήταν η καλλίτερη επίδοση από τον Ιανουάριο 2017.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το «Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.1% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των «28» προβλέπεται στο +2.2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, το ΑΕΠ εκτιμάται (σε πρώτη πρόβλεψη) στο +0.6% για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ των «28». Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις «28», ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator έπεσε στο 1.05 τον Ιούλιο μετά από αύξηση στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, που ήταν και από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο 2017 περιορίσθηκε στα 107.7 δισ. € από 129.3 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Σύμφωνα με τη Eurostat η ανεργία παρέμεινε στο 9.1% τον Ιούλιο 2017 - όσο ήταν και τον Ιούνιο - και χαμηλότερα από το 10.0% του Ιουλίου 2016, για να βρεθεί στα καλλίτερα επίπεδα από τον Ιούλιο 2009. Στην ΕΕ των 28 η ανεργία παρέμεινε καθηλωμένη στο 7.7% τον περασμένο Ιούλιο, όσο ήταν και τον Ιούνιο 2017, και χαμηλότερα από το 8.5% του Ιουλίου 2016. Η στασιμότητα που καταγράφεται στον τομέα της Ανεργίας υποδηλώνει την ύπαρξη δομικών προβλημάτων στην Οικονομία της Ευρωζώνης και φυσικά στην επαρκή αύξηση του όγκου των Επενδύσεων Εκσυγχρονισμού του Παραγωγικού Δυναμικού.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος απομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί «πονοκεφάλους» για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.2 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του «πράσινου νομίσματος»…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στο Δημοσιονομικό Τομέα ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ένα έλλειμμα ύψους 43 δισ. $ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για 73 δισ. και μετά από έλλειμμα …113 δισ. ένα χρόνο ενωρίτερα. Εντούτοις αυτά τα θετικά αποτελέσματα της πορείας του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού δεν φάνηκαν να ενισχύουν την εξωτερική ισοτιμία του «πράσινου νομίσματος». Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικανών για αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Χρέους.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Η άνοδος του Πληθωρισμού στο +1.5% τον Αύγουστο οφείλεται κυρίως στην άνοδο του Πετρελαίου με ετήσια αύξηση +4%, αλλά και έναντι αύξησης +1.4% στα Είδη Διατροφής και +1.6% στην παροχή Υπηρεσιών.. Γενικά η άνοδος του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη - από το +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου και Ιουλίου - λόγω αύξησης των τιμών ειδών και υπηρεσιών του εξω-ενεργειακού τομέα σηματοδοτεί βελτίωση του "οικονομικού κλίματος" στην Ευρωζώνη

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι « αδυναμίες» του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα. Όμως, η απομάκρυνση από τον Λευκό Οίκο ακροδεξιών στοιχείων βελτιώνουν το "κλίμα"

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Federal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα, γιαα να ακολουθήσουν "νέα αντίμετρα" από τις ΗΠΑ…

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Όμως η Κίνα αποδεικνύεται "αδύναμη" στην αποτελεσματικότητα "διαμεσολάβησης" για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει οξυνθεί η ισχυρή ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της τελευταίας ισχυρής πυρηνικής δοκιμής και των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που θα πλήξει την αμερικανική νήσο  Guam. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να «πείσει» τη Βόρειο Κορέα, αλλά ούτε απέδωσαν το παραμικρό οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για να υιοθετήσει η Βόρεια Κορέα πιο ήπια στάση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως «προσωρινή πρωθυπουργός»… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο 1ο και στο 2ο τρίμηνο αποτελούν μια «πολύ καλή εξέλιξη» και σύντομα αναμένεται η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο. Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 6μηνο 2017...

 ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί «προτροπή» κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

 

Investment Newsletter  No 57      27  Αυγούστου 2017

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

 

ΙΣΧΥΡΗ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ TO 2017 ΑΛΛΑ

ΟΙ ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΣΤΑΘΕΙΣ…

 

 

-         Η αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού των ΗΠΑ σε πάνω από τα 20 τρισ. δολάρια και η δημοσιοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε ότι αφορά τη μείωση των φορολογιών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων αναμένεται να κυριαρχήσουν στο προσεχές διάστημα, αλλά με τους  Μετοχικούς Δείκτες προς το παρόν να εμφανίζουν πτωτικές τάσεις μέσα σε ένα ιδιαίτερα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον σε διεθνές επίπεδο.

-         Από πλευράς Μακροοικονομικών στοιχείων ιδιαίτερα σημαντική για τις ΗΠΑ θα είναι η δεύτερη πρόβλεψη για το ύψος του ΑΕΠ, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα, η ανεργία και πορεία του δείκτη ISMmanufacturingPMI.Στην Ευρώπη σημαντικό ρόλο για την πορεία των αγορών θα παίξουν η πορεία του Πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και ο δείκτης "κλίματος εμπιστοσύνης" των Καταναλωτών σε Γερμανία και Βρετανία.

-         Προς το παρόν η πολύ καλή πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας αποτελεί τον «πιο ισχυρό πυλώνα» των αγορών αλλά αυτή από μόνη της δεν είναι αρκετή για να μπορέσει να αποφύγει αισθητές βραχυχρόνιες διακυμάνσεις των μετοχικών αξιών.

-         Όμως, οι προβλέψεις τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (HSBC, Citigroup, Morgan Stanley, BofA) για ενδεχόμενη "αισθητή διόρθωση" των Αγορών "φόβισαν" τους Επενδυτές καθώς οι Μετοχικοί Δείκτες ήδη βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα… Ωστόσο, μέσα στην τελευταία εβδομάδα οι πιο σημαντικοί 

δείκτες κατέγραψαν άνοδο...

-         Οι ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης ήσαν πολύ ενθαρρυντικές για την ισχυροποίηση των τραπεζικών συστημάτων και της Παγκόσμιας Οικονομίας . Όμως, δεν στάθηκαν ικανές να συμβάλλουν στην άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών. Αυτό προέκυψε και από την ομιλία της JanetYellen, προέδρου της FederalReserve, η οποία αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μικρών αλλαγών αλλά που δεν θα επηρεάσουν αισθητά τις αγορές. Εντούτοις, οι δηλώσεις της - αντίθετα με ότι γινόταν στον παρελθόν - δεν ήσαν αρκετές αφού βρέθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα οι Μετοχικοί Δείκτες.

-         Στη συνάντηση στο Jacksonhole ο Draghi υπογράμμισε ότι οι  στόχοι των κεντρικών τραπεζών για το ύψος του πληθωρισμού δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη και ότι οι ρυθμοί του χρειάζονται ακόμη κατάλληλα πιστωτικά μέτρα.

-         Καθησυχαστικές για τις αγορές και οι εκτιμήσεις του IMF για αύξηση του Παγκόσμιου ΑΕΠ στο +3.5% το 2017 και στο +2.5% το 2018.

-         -Εντούτοις, παρά τις καλές επιδόσεις της Οικονομίας των ΗΠΑ το Ευρώ βρέθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας να βρίσκεται πάνω από την ισοτιμία του 1.19 δολαρίων, η μεγαλύτερη στα τελευταία 2,5 χρόνια. Αρκετά τα «αίτια» της υποχώρησης του «πράσινου νομίσματος», αλλά το πιθανότερο φαίνεται να είναι η επικείμενη μείωση - με ήπιους τρόπους… - μείωση του Ενεργητικού της Fed κατά 4.2 δισ. δολάρια…

-     Εξάλλου, ένας άλλος «αποσταθεροποιητικός παράγοντας» - «οι αστοχίες» του προέδρου Trump - πιθανώς να περιορίζεται αισθητά, με την αλλαγή «πολιτικού προσανατολισμού» του Λευκού Οίκου: μετά τον εθνικιστή SteveBannon απολύθηκε και ο στενός σύμμαχός του SebastianGorka… Και οι δύο απολυθέντες σύμβουλοι του Trump ήσαν οπαδοί του «προστατευτισμού» και τώρα πλέον αφήνουν «ελεύθερο χώρο» για όλους εκείνους - μέσα και έξω από τον Λευκό Οίκο - που είναι υπέρ της ανάπτυξης του ελεύθερου διεθνούς εμπορίου…. Όπως επισημάνθηκε και στο προηγούμενο Newsletterενισχύονται οιεκτιμήσεις ότι ο πρόεδρος Trump θα ακολουθήσει περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στο μεταναστευτικό, διεθνές εμπόριο κλπ. Παράλληλα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ακολουθήσει την ίδια Οικονομική Στρατηγική για λιγότερους φόρους, μείωση των ρυθμίσεων και αύξηση των επενδύσεων για υποδομές.

-     Ιδιαίτερα θετική για τις αγορές η δήλωση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων PaulRyan ότι θα περάσουν έγκαιρα τροπολογία για την αύξηση της ¨οροφής» του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού. Έτσι θα λυθούν τα χέρια του προέδρου Trump για αύξηση των δημοσίων δαπανών, προφανώς με πρώτο στόχο την χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής του τείχους στο Μεξικό.

-     Σε ότι αφορά το Μακροοικονομικό Περιβάλλον ιδιαίτερα σημαντική η πτώση κατά -6.8% των νέων παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών τον Ιούλιο ως προς τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

-     Ενδεικτικό του «κλίματος» που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών είναι ότι ο δείκτης S&P 500 VIX - ο αποκαλούμενος «δείκτης φόβου των επενδυτών»  - έκλεισε στο 11.28 την Παρασκευή από 14.25 μία εβδομάδα ενωρίτερα, που ήταν και από τα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου 12μήνου .

-     Σε επίπεδο Γεωπολιτικών Κινδύνων η όξυνση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα υποχώρησε προς το παρόν, καθώς ο δικτάτορας της χώρας μετρίασε τις απειλές του για εκτόξευση πυραύλων εναντίον της αμερικανικής  νήσου Guam. Εξάλλου, η πρόσφατη εκτόξευση τριών νέων πυραύλων κρίθηκε ως "αποτυχία", ενώ τα στρατιωτικά γυμνάσια των Αμερικανών δεν φαίνεται να "ερεθίζουν" τους Βορειοκορεάτες.

 

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Τελευταία πρόβλεψη του IMF άνοδος του Παγκόσμιου ΑΕΠ με +3.7% το 2017 και +2.5% το 2018. Επίσης. αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Στην πράξη εφαρμόζεται η απόφαση της Συνόδου των ηγετών των G20 στο Αμβούργο για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Επιπλέον η αποπομπή του επικεφαλής στρατηγικής πολιτικής του Λευκού Οίκου Steve Bannon  - που συνηγορούσε για μέτρα υπέρ του προστατευτισμού - αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για «μέτρα προστατευτισμού» σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων. Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το «χαμηλό» +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.6% τον Ιούλιο 2017, με πρόβλεψη +0.4% και ύστερα από αύξηση +0.3% τον Ιούνιο. ‘Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιανουάριο 2017, λόγω αυξημένων πωλήσεων από καταστήματα λιανικής και εταιρείες αυτοκινήτων.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία πτώση -6.8% μετά από αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 και πτώση -0.1% τον Μάιο. επισημαίνεται ότι οι ανωτέρω μεταβολές επηρεάζονται ιδιαίτερα από την πορεία των παραγγελιών για αεροσκάφη.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με ποσοστό μηνιαίας ανόδου +0.2% τον Ιούλιο 2017 μετά από άνοδο +0.4% τον Ιούνιο. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο και η τελευταία έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που προέκυψε με βάση τον δείκτη IHS Markit U.S. Manufacturing PMI. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η «μεγαλύτερη αισιοδοξία» που εκφράζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις μελλοντικές παραγωγικές δραστηριότητές τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί «βασικό στήριγμα» της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάιο. Επίσης, στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα τον  Ιούλιο 2017 - έναντι πρόβλεψης για 183.000 - και μετά από μια (αναθεωρημένη προς τα πάνω) αύξηση κατά 231.000 τον Ιούνιο. Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ. Η συνεχής βελτίωση της Απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο 2017 στο 4.3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών το «οικονομικό κλίμα» στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα θετικό  με τον Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης του University of Michigan να βελτιώνεται στο 97.6 τον Αύγουστο 2017 από 93,4 τον Ιούλιο και που ήταν η καλλίτερη επίδοση από τον Ιανουάριο 2017.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το «Σχέδιο Trump» για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.1% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των «28» προβλέπεται στο +2.2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, το ΑΕΠ εκτιμάται (σε πρώτη πρόβλεψη) στο +0.6% για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ των «28». Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις «28», ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator έπεσε στο 1.05 τον Ιούλιο μετά από αύξηση στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, που ήταν και από τα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο 2017 περιορίσθηκε στα 107.7 δισ. € από 129.3 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη  υποχώρησε στο 9.1% τον Ιούνιο 2017 από 9.2% τον προηγούμενο μήνα και στο 10.1% τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος απομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί «πονοκεφάλους» για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.2 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του «πράσινου νομίσματος»…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στο Δημοσιονομικό Τομέα ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ένα έλλειμμα ύψους 43 δισ. $ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για 73 δισ. και μετά από έλλειμμα …113 δισ. ένα χρόνο ενωρίτερα. Εντούτοις αυτά τα θετικά αποτελέσματα της πορείας του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού δεν φάνηκαν να ενισχύουν την εξωτερική ισοτιμία του «πράσινου νομίσματος». Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικανών για αύξηση της "οροφής" του Ομοσπονδιακού Χρέους.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο Πληθωρισμός παρέμεινε στο 1.3% τον Ιούλιο 2017, όσος ήταν και τον Ιούνιο, που είναι και το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους. Υπογραμμίζεται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των Ενεργειακών Τιμών έχουν διαμορφωθεί στο +2.2% από +9.3% που ήταν τον Φεβρουάριο 2017 για να αρχίσουν να επιβραδύνονται οι τιμές υγρών καυσίμων κλπ, συμβάλλοντας στη συμπίεση του Ενεργειακού Κόστους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump και τελευταία με τις άστοχες δηλώσεις του για «στρατιωτική λύση» στη Βενεζουέλα…. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι « αδυναμίες» του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα.

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Federal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα… Άγνωστες προς το παρόν οι επιπτώσεις για τη Συρία…...

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει περιορισθεί η αρχική ισχυρή ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που θα πλήξει την αμερικανική νήσο  Guam. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να «πείσει» τη Βόρειο Κορέα, αλλά ούτε απέδωσαν το παραμικρό οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για να υιοθετήσει η Βόρεια Κορέα πιο ήπια στάση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως «προσωρινή πρωθυπουργός»… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των «κόκκινων δανείων». Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια «πολύ καλή εξέλιξη» και σύντομα αναμένεται η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο. Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 6μηνο 2017...

ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί «προτροπή» κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

Investment  Newsletter No  56      20 Αυγούστου 2017

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ  ΑΓΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ

"ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΣΤΟΧΙΕΣ" ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

 

 

-     Η νέα εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα σε έντονες αβεβαιότητες κάτω από την επίδραση της μεγάλης υποχώρησης των Μετοχικών Δεικτών ΗΠΑ κατά τις τελευταίες ημέρες. Το έναυσμα της μεγάλης υποχώρησης των Χρηματιστηρίων έδωσε η εντυπωσιακή αποχώρηση κορυφαίων στελεχών από το Επιχειρηματικό Συμβούλιο που είχε δημιουργήσει ο πρόεδρος Trump. Η αποχώρηση συνδέθηκε με τις ρατσιστικές δηλώσεις του Trump, αλλά το πιθανότερο είναι ότι συνδέεται με τις αντιδράσεις των μεγάλων επιχειρήσεων για την ενίσχυση του "προστατευτισμού" της αγοράς των ΗΠΑ.

-     Ενδεικτικό του "αρνητικού κλίματος" που επικρατεί μεταξύ των επενδυτών είναι ότι ο δείκτης S&P 500 VIX - ο αποκαλούμενος "δείκτης φόβου των επενδυτών"  - έκλεισε στο 14.25 την Παρασκευή και παραμένει πάντα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου 12μήνου .

-     Ενώ η πορεία της Οικονομίας των ΗΠΑ είναι ανοδική, εντούτοις οι "συνεχείς αστοχίες" της κυβέρνησης Trump προκαλούν οδυνηρές αναταράξεις στις αγορές και μόνιμες πλέον μεσοπρόθεσμες αβεβαιότητες…. Βασική αιτία είναι η απουσία μιας συμπαγούς "ηγετικής ομάδας" του Προέδρου, καθώς συνεχώς φυλλοροεί λόγω απίστευτου ερασιτεχνισμού, των ακροδεξιών απόψεων και προώθησης του ελεύθερου εμπορίου…

-     Η αποπομπή του Steve Bannon, κορυφαίου στελέχους του Λευκού Οίκου, φαίνεται να συνδέεται με τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησαν οι προσπάθειες "προστατευτισμού", μετατροπής των ΗΠΑ σε "κλειστή αγορά" και δημιουργίας εμποδίων στις εισαγωγές εμπορευμάτων... Επιπλέον, ο Bannon θεωρήθηκε υπεύθυνος των τελευταίων ρατσιστικών δηλώσεων του Donald Trump, αλλά και της "επιθετικής πολιτικής" του τελευταίου έναντι των μεγάλων δικτύων ΜΜΕ.

-     Πρώτες εκτιμήσεις είναι ότι τώρα ο πρόεδρος Trump θα ακολουθήσει περισσότερο μετριοπαθή πολιτική στο μεταναστευτικό, διεθνές εμπόριο κλπ. Παράλληλα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα ακολουθήσει την ίδια Οικονομική Στρατηγική για λιγότερους φόρους, μείωση των ρυθμίσεων και αύξηση των επενδύσεων για υποδομές.

-     Σε επίπεδο Γεωπολιτικών Κινδύνων η όξυνση της κρίσης με τη Βόρεια Κορέα υποχώρησε προς το παρόν, καθώς ο δικτάτορας της χώρας μετρίασε τις απειλές του για εκτόξευση πυραύλων στην αμερικανική  νήσο Guam.

-     Το τρομοκρατικό κτύπημα στη Βαρκελώνη χειροτέρευσε ακόμη περισσότερο το "επενδυτικό κλίμα", λόγω των αυξημένων φόβων για επιθέσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

-     Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των αυξημένων (;) Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω Κορέας και της "πολιτικής ρευστότητας" στον Λευκό Οίκο στην τελευταία εβδομάδα υποχώρησαν αισθητά οι Μετοχικοί Δείκτες των ΗΠΑ: ο Dow  -0.84% από -1.06% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και  αντίστοιχα oS&P 500 είχε μείωση -0,65% από -1.43% .

-     Ωστόσο, το "οικονομικό κλίμα" στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα θετικό  με τον Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης του UniversityofMichigan να βελτιώνεται στο 97.6 τον Αύγουστο 2017 από 93,4 τον Ιούλιο και που ήσαν οι καλλίτερες επιδόσεις από τον Ιανουάριο 2017.

-     Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.6% τον Ιούλιο 2017, με πρόβλεψη +0.4% και ύστερα από αύξηση +0.3% τον Ιούνιο. 'Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιανουάριο 2017, λόγω αυξημένων πωλήσεων από καταστήματα λιανικής και εταιρείες αυτοκινήτων.

-     Άνοδο σημείωσε και η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με ποσοστό μηνιαίας ανόδου +0.2% τον Ιούλιο 2017 μετά από άνοδο +0.4% τον Ιούνιο.

-     Εντούτοις στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.

 

-     Στην Ευρώπη οι Μετοχικοί Δείκτες της Βρετανίας και της Ευρωζώνης εμφανίζονται στο τελευταίο διάστημα να είναι περισσότερο "ανθεκτικοί" στις μεγάλες διακυμάνσεις σε σύγκριση με αυτούς των ΗΠΑ, αν και βεβαίως σε μεγάλο βαθμό συσχετίζονται με τους δείκτες υψηλές κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ…

-     Στην Ευρωζώνη ειδικότερα διαπιστώνεται μια ικανοποιητική πορεία της ανόδου του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ το ποσοστό των ανέργων υποχώρησε στο 9.1% τον Ιούνιο από 9.2% τον προηγούμενο μήνα και στο 10.1% τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς.

-     Ωστόσο, το ποσοστό του Πληθωρισμού που παραμένει στο +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2017, ένδειξη που υποδηλώνει δυσκολίες επίτευξης του στόχου της ECB για +2% αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες για διατήρηση της ίδιας χαλαρής Πιστωτικής Πολιτικής και μέσα στο 2018.

-     Η βιομηχανική παραγωγή σε 12μηνη βάση αυξήθηκε +2.6% τον Ιούνιο 2017 έναντι πρόβλεψης +2.8%, ενώ η αύξηση τον Μάιο είχε ανέβει στο +3.9%. Σε μηνιαία βάση η βιομηχανική παραγωγή είχε σημειώσει μείωση κατά -0.6%.

-     Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

-     Η ανοδική πορεία του Ευρώ στους προηγούμενους μήνες είχε ως αποτέλεσμα την εξασθένιση του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο 2017 περιορίσθηκε στα 107.7 δισ. € από 129.3 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

-     Τάσεις υποχώρησης εμφάνισε η ισοτιμία του Ευρώ έναντι του Δολαρίου με τη συνολική μείωση να φθάνει το -0.55% στην τελευταία εβδομάδα. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τον πολύ χαμηλό πληθωρισμό στην ΕΕ στο τελευταίο διάστημα +1.3% και στην αισθητή άνοδο των Μακροοικονομικών Μεγεθών στις ΗΠΑ.

-     Για μια ακόμη εβδομάδα έντονες οι διακυμάνσεις του Πετρελαίου για να κλείσει με νέα μείωση κατά -0.18%, μετά από κάμψη κατά -0.46% και -0.26% που είχε καταγράψει στις δύο αμέσως προηγούμενες εβδομάδες.

 

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η Σύνοδος των ηγετών των G20 στο Αμβούργο λεχει επηρεάσει θετικά τις Αγορές αφού με το Κοινό ανακοινωθέν διαπιστώνεται πλήρης συμφωνία για την απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Επιπλέον η αποπομπή του επικεφαλής στρατηγικής πολιτικης Steve Bannon  - που συνηγρούσε γιαα μέτρα υπέρ του προστατευτισμού - αναμενεται να της Γιατοδηγήσει σε περαιτέρω αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για "μέτρα προστατευτισμού" σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ' επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων. Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το "χαμηλό" +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση κατά +0.6% τον Ιούλιο 2017, με πρόβλεψη +0.4% και ύστερα από αύξηση +0.3% τον Ιούνιο. 'Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιανουάριο 2017, λόγω αυξημένων πωλήσεων από καταστήματα λιανικής και εταιρείες αυτοκινήτων.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Μάιο. Εντούτοις, αυτή η εντυπωσιακή άνοδος οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Άνοδο σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ με ποσοστό μηνιαίας ανόδου +0.2% τον Ιούλιο 2017 μετά από άνοδο +0.4% τον Ιούνιο. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο και η τελευταία έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που προέκυψε με βάση τον δείκτη IHS Markit U.S. Manufacturing PMI. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η "μεγαλύτερη αισιοδοξία" που εκφράζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις μελλοντικές παραγωγικές δραστηριότητές τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί "βασικό στήριγμα" της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάιο. Επίσης, στον Οικοδομικό Τομέα κατεγράφη μια μηνιαία μείωση κατά -0.4% τον Ιούλιο στην έναρξη κατασκευών κατοικιών έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.5%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα τον  Ιούλιο 2017 - έναντι πρόβλεψης για 183.000 - και μετά από μια (αναθεωρημένη προς τα πάνω) αύξηση κατά 231.000 τον Ιούνιο. Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ. Η συνεχής βελτίωση της Απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο 2017 στο 4.3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών το "οικονομικό κλίμα" στις ΗΠΑ παραμένει ιδιαίτερα θετικό  με τον Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης του University of Michigan να βελτιώνεται στο 97.6 τον Αύγουστο 2017 από 93,4 τον Ιούλιο και που ήταν η καλλίτερη επίδοση από τον Ιανουάριο 2017.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το "Σχέδιο Trump" για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.1% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των "28" προβλέπεται στο +2.2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, το ΑΕΠ εκτιμάται (σε πρώτη πρόβλεψη) στο +0.6% για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις "28", ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator αυξήθηκε στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης στο πρώτο εξάμηνο 2017 περιορίσθηκε στα 107.7 δισ. € από 129.3 δισ. στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη  υποχώρησε στο 9.1% τον Ιούνιο 2017 από 9.2% τον προηγούμενο μήνα και στο 10.1% τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικός Κίνδυνος aπομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί "πονοκεφάλους" για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.5 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του "πράσινου νομίσματος"…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στο Δημοσιονομικό Τομέα ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ένα έλλειμμα ύψους 43 δισ. $ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για 73 δισ. και μετά από έλλειμμα …113 δισ. ένα χρόνο ενωρίτερα. Εντούτοις αυτά τα θετικά αποτελέσματα της πορείας του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού δεν φάνηκαν να ενισχύουν την εξωτερική ισοτιμία του "πράσινου νομίσματος".

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο Πληθωρισμός παρέμεινε στο 1.3% τον Ιούλιο 2017, όσος ήταν και τον Ιούνιο, που είναι και το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους. Υπογραμμίζεται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των Ενεργειακών Τιμών έχουν διαμορφωθεί στο +2.2% από +9.3% που ήταν τον Φεβρουάριο 2017 για να αρχίσουν να επιβραδύνονται οι τιμές υγρών καυσίμων κλπ, συμβάλλοντας στη συμπίεση του Ενεργειακού Κόστους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump και τελευταία με τις άστοχες δηλώσεις του για "στρατιωτική λύση" στη Βενεζουέλα…. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι " αδυναμίες" του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα.

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Fedreal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα… Άγνωστες προς το παρόν οι επιπτώσεις για τη Συρία…...

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Στο έπακρο η νέα ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που θα πλήξει την αμερικανική νήσο  Guam. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να "πείσει" τη Βόρειο Κορέα, αλλά ούτε απέδωσαν το παραμικρό οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για να υιοθετήσει η Βόρεια Κορέα πιο ήπια στάση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως "προσωρινή πρωθυπουργός"… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των "κόκκινων δανείων". Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη" και σύντομα αναμένεται η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο. Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 6μηνο 2017...

 

 

 ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί "προτροπή" κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/

Investment   Newsletter No 55      13 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ: 

 

Η ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΓΕΝΝΑ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ

ΣΕ  ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

 

-     Οι Γεωπολιτικοί Κίνδυνοι βρίσκονται ξαφνικά σε πολύ υψηλό επίπεδο και αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς αγορές μέσα στις επόμενες ημέρες. Παράλληλα τα νέα ιστορικά ρεκόρ των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ εντείνουν τις αβεβαιότητες για την περαιτέρω άνοδο των τιμών τους…

-     Υπογραμμίζεται ότι, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου 12μήνου βρίσκεται ο δείκτης S&P 500 VIX - ο αποκαλούμενος δείκτης φόβου των επενδυτών  - κάτω από την επίδραση της μεγάλης έντασης των σχέσεων ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας με την τελευταία να απειλεί με πυραυλικό πλήγμα το νησί Guamπου ανήκει στις ΗΠΑ. Παράλληλα με τις εμπρηστικές - γα τις αγορές… - δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ ότι θα πλήξει καίρια τη Β. Κορέα σε περίπτωση πραγματοποίησης της απειλής της φαίνεται ότι υπάρχει έντονο "διπλωματικό παρασκήνιο" μέσω των διαύλων της μυστικής διπλωματίας, των "συστάσεων", ενώ κατευναστικές ήσαν κι οι δηλώσεις για επίδειξη "ψυχραιμίας" από Ρωσία και Γερμανία. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος  βρίσκεται η στάση της Κίνας, που δέχεται "πυρά" ότι "δεν πείθει" με τη στάση την οποία τηρεί ως προς την αποτελεσματικότητά της να μετριάσει την επιθετικότητα της Β. Κορέας.

-     Πρόσθετος "πονοκέφαλος" για τους επενδυτές οι απρόβλεπτες απειλές του προέδρου Trump για "στρατιωτική λύση" στα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα.

-     Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των ιδιαίτερα αυξημένων (;) Γεωπολιτικών Κινδύνων στην τελευταία εβδομάδα υποχώρησαν οι Μετοχικοί Δείκτες των ΗΠΑ (-1.06% ο Dow και -1.43% oS&P 500). Όμως οι Μετοχικοί Δείκτες της Βρετανίας και της Ευρωζώνης ήσαν τελικά  εκείνοι που κατέγραψαν υπερδιπλάσιους ρυθμούς πτώσης από αυτούς των ΗΠΑ.

-     Από πλευράς συναλλαγματικών ισοτιμιών φαίνεται ότι πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε η επιβράδυνση της ανόδου του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τους Γεωπολιτικούς Κινδύνους. Έτσι. η σχετική ανακοίνωση για την πορεία του Πληθωρισμού στις ΗΠΑ  ενίσχυσε απότομα το ευρώ κατά 0.42% έναντι του δολαρίου, αλλά για να σημειωθεί μεγάλη υποχώρηση στους Μετοχικούς Δείκτες της Ευρώπης.

-     Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - που παίζει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών στις Ομολογιακές και Μετοχικές Αγορές των ΗΠΑ - αυξήθηκε κατά +1.7% στο 12μηνο που έληξε τον Ιούλιο 2017, έναντι πρόβλεψης +1.8% και ανόδου +1.6% τον Ιούνιο.

-     Πριν από την ανακοίνωση της πορείας του Πληθωρισμού είχε ανακοινωθεί μια πτώση κατά -0,% του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για άνοδο +0.1%. Η σχετική μείωση κρίθηκε από την αγορά ότι υποδηλώνει μια γενικότερη επιβράδυνση της ανόδου των πωλήσεων των επιχειρήσεων των ΗΠΑ, πολύ περισσότερο όταν ανάλογη μείωση είχε καταγραφεί από τον Αύγουστο 2016.

-     Η Απασχόληση στις ΗΠΑ εξακολουθεί να κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς οι Αμερικανοί που υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας παραμένουν στις τελευταίες εβδομάδες κοντά στις 244.000.

-     Σε ότι αφορά το Δείκτη Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών με βάση την τελευταία έρευνα του UniversityofMichiganαυτός υποχώρησε στο 93.4 τον Ιούλιο 2017 από 95.1 τον Ιούνιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016.

-     Στο Δημοσιονομικό Τομέα ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ένα έλλειμμα ύψους 43 δισ. $ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για 73 δισ. και μετά από έλλειμμα …113 δισ. ένα χρόνο ενωρίτερα. Εντούτοις αυτά τα θετικά αποτελέσματα της πορείας του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού δεν φάνηκαν να ενισχύουν την εξωτερική ισοτιμία του "πράσινου νομίσματος".

 

-     Στην Ευρωζώνη διαπιστώνεται μια ικανοποιητική πορεία της ανόδου του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ το ποσοστό των ανέργων υποχώρησε στο 9.1% τον Ιούνιο από 9.2% τον προηγούμενο μήνα και στο 10.1% τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς.

-     Ωστόσο, το ποσοστό του Πληθωρισμού που παραμένει στο +1.3% στο δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου 2017, ένδειξη που υποδηλώνει δυσκολίες επίτευξης του στόχου της ECB για +2% αλλά και μεγαλύτερες δυνατότητες για διατήρηση της ίδιας χαλαρής Πιστωτικής Πολιτικής και μέσα στο 2018.

-     Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

-     Η ανατίμηση του Ευρώ έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ κατά το τελευταίο διάστημα είναι αρκετά πιθανό να δημιουργήσει αυξημένες δυσκολίες βελτίωσης των διεθνών εμπορικών συναλλαγών και του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το τρίτο τρίμηνο 2017.

-     Έντονες οι διακυμάνσεις του Πετρελαίου και στην τελευταία εβδομάδα για να κλείσει με νέα μείωση -0.46% μετά από αυτήν του -0.26% που είχε καταγράψει την αμέσως προηγούμενη. Αντίθετα, σημειώθηκε μεγάλη άνοδος +7.8% του φυσικού αερίου μετά την εντυπωσιακή πτώση με -5.8% την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

-           

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η Σύνοδος των ηγετών των G20 στο Αμβούργο τελικά επηρέασε θετικά τις Αγορές αφού στο Κοινό ανακοινωθέν διαπιστώνεται Πλήρης η συμφωνία για την πλήρη απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Γιατί διαπιστώνεται σχεδόν πλήρης αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για "μέτρα προστατευτισμού" σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι "τριβές" των χωρών του Κόλπου με το Κατάρ ξεπεράσθηκαν και δεν επηρεάζουν τις τιμές του Πετρελαίου. Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις ΗΠΑ δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Οι επιδιώξεις των Σαουδαράβων για μεγάλες περικοπές της Παραγωγής δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ' επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων.

Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το "χαμηλό" +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -0.2% τον Ιούνιο 2017 έναντι του Μαΐου, στη διάρκεια του οποίου είχαν σημειώσει υποχώρηση κατά -0.1%. Η υποχώρησε οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Όμως, σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +2.8%.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Μάιο. Εντούτοις, αυτή η εντυπωσιακή άνοδος οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί "βασικό στήριγμα" της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάο. Υπογραμμίζεται η πολύ μεγάλη μείωση κατά -5.4% για δημόσια έργα τον Ιούνιο, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο 2002.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα τον  Ιούλιο 2017 - έναντι πρόβλεψης για 183.000 - και μετά από μια (αναθεωρημένη προς τα πάνω) αύξηση κατά 231.000 τον Ιούνιο. Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ. Η συνεχής βελτίωση της Απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο 2017 στο 4.3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχώρησε στο 93.4 τον Ιούλιο από 95.1 τον Ιούνιο 2017 που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το "Σχέδιο Trump" για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.1% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των "28" προβλέπεται στο +2.2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, το ΑΕΠ εκτιμάται (σε πρώτη πρόβλεψη) στο +0.6% για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις "28", ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator αυξήθηκε στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το Εμπορικό Πλεόνασμα της Ευρωζώνης περιορίσθηκε στα 21.4 δισ. ευρώ τον Μάιο 2017 από 23.4 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2016, αλλά με αύξηση των Εξαγωγών κατά +12.9% και των Εισαγωγών +16.4%. Συνεπώς οι οι εμπορικές συναλλαγές της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν αισθητά κατά τον Μάιο 2017.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Δυσκολίες αύξησης των τιμών σε επίπεδο παραγωγών βιομηχανικών προϊόντων, αφού μειώθηκαν -0.1% και -0.2% στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ των 28 αντίστοιχα κατά τον Ιούνιο 207 ως προς τον Μάιο, κατά τον οποίο οι βιομηχανικές τιμές είχαν μειωθεί -0.3% και -0.4%.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Το ποσοστό των ανέργων στην Ευρωζώνη  υποχώρησε στο 9.1% τον Ιούνιο 2017 από 9.2% τον προηγούμενο μήνα και στο 10.1% τον Ιούνιο της προηγούμενης χρονιάς.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικόςς Κίνδυνος aπομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί "πονοκεφάλους" για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.5 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του "πράσινου νομίσματος"…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Στο Δημοσιονομικό Τομέα ο Προϋπολογισμός εμφάνισε ένα έλλειμμα ύψους 43 δισ. $ τον Ιούλιο 2017 έναντι πρόβλεψης για 73 δισ. και μετά από έλλειμμα …113 δισ. ένα χρόνο ενωρίτερα. Εντούτοις αυτά τα θετικά αποτελέσματα της πορείας του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού δεν φάνηκαν να ενισχύουν την εξωτερική ισοτιμία του "πράσινου νομίσματος".

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% τον Ιούνιο 2017, που ήταν και η πέμπτη κατά σειρά μηνιαία αύξηση. Σε 12μηνη βάση η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη κατά +4.7%, κυρίως ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων των ορυχείων και των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο και η τελευταία έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που προέκυψε με βάση τον δείκτη IHS Markit U.S. Manufacturing PMI. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η "μεγαλύτερη αισιοδοξία" που εκφράζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις μελλοντικές παραγωγικές δραστηριότητές τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο Πληθωρισμός παρέμεινε στο 1.3% τον Ιούλιο 2017, όσος ήταν και τον Ιούνιο, που είναι και το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους. Υπογραμμίζεται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των Ενεργειακών Τιμών έχουν διαμορφωθεί στο +2.2% από +9.3% που ήταν τον Φεβρουάριο 2017 για να αρχίσουν να επιβραδύνονται οι τιμές υγρών καυσίμων κλπ, συμβάλλοντας στη συμπίεση του Ενεργειακού Κόστους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump και τελευταία με τις άστοχες δηλώσεις του για "στρατιωτική λύση" στη Βενεζουέλα…. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι " αδυναμίες" του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα.

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Fedreal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα… Άγνωστες προς το παρόν οι επιπτώσεις για τη Συρία…...

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Έχει περιορισθεί η αρχική ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω των απειλών της τελευταίας για εκτόξευση από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που θα πλήξει την αμερικανική νήσο  Guam. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να "πείσει" τη Βόρειο Κορέα, αλλά ούτε απέδωσαν το παραμικρό οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για να υιοθετήσει η Βόρεια Κορέα πιο ήπια στάση.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως "προσωρινή πρωθυπουργός"… Η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

ΕΛΛΑΔΑ: Στις μεγάλες αβεβαιότητες της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας η εισπραξιμότητα  των προϋπολογισμένων φόρων και η αποτελεσματικότητα διαχείρισης των "κόκκινων δανείων". Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η τρίτη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF θα προχωρήσει στη δική του αξιολόγηση, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη" και σύντομα αναμένεται η πρόβλεψη της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο. Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 6μηνο 2017...

 

 

 ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί "προτροπή" κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  http://www.forumegi.gr/trends-marketindexes/

Investment Newsletter No 54      6 Αυγούστου 2017

  

Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ "ΟΔΗΓΟΣ"

ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

 

                     

-         Με ανοδικούς ρυθμούς κινήθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές την τελευταία εβδομάδα, "αγνοώντας" πλήρως την τελευταία εκτόξευση ηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, την χειροτέρευση των σχέσεων με τη Ρωσία και τις "αστοχίες" της κυβέρνησης Trump.

-         Οι αγορές επηρεάζονται περισσότερο από την "αισιοδοξία" που δημιουργείται από τχις τελευταίες ανακοινώσεις για περαιτέρω βελτίωση των Μακροοικονομικών Δεικτών, που είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα άνοδο το Παγκόσμιο ΑΕΠ και στο τρίτο τρίμηνο 2017.

-         Ειδικότερα, διαπιστώνεται βελτίωση της παγκόσμιας μεταποιητικής δραστηριότητας τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνας έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017. Η βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - προέκυψε από την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorganGlobalManufacturingPMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

-         Βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο και η τελευταία έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που προέκυψε με βάση τον δείκτη IHSMarkitU.S. ManufacturingPMI. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η "μεγαλύτερη αισιοδοξία" που εκφράζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις μελλοντικές παραγωγικές δραστηριότητές τους.

-         Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα τον  Ιούλιο 2017 - έναντι πρόβλεψης για 183.000 - και μετά από μια (αναθεωρημένη προς τα πάνω) αύξηση κατά 231.000 τον Ιούνιο. Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ.

-         Η συνεχής βελτίωση της Απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο 2017 στο 4.3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.

-         Στα "ισχυρά σημεία" των ΗΠΑ και η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

-         Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάο. Υπογραμμίζεται η πολύ μεγάλη μείωση κατά -5.4% για δημόσια έργα τον Ιούνιο, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο 2002.

-         Αυξήσεις στον όγκο του λιανεμπορίου στις χώρες της Ευρωζώνης +0,5% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο 2017 και +3.1% στο 12μηνο που έληξε τον περασμένο Ιούνιο. Σε επίπεδο ΕΕ των "28" η αύξηση ήταν αντίστοιχα ήταν +0.4% κι +3.1% αντίστοιχα.... Οι εξελίξεις αυτές είναι θετικές για την ενίσχυση ρυθμών αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για το δεύτερο τρίμηνο 2017.

-         Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.1% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των "28" προβλέπεται στο +2.2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, το ΑΕΠ εκτιμάται (σε πρώτη πρόβλεψη) στο +0.6% για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις "28", ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

-         Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης προβλέπεται να συνεχισθεί με τον Πληθωρισμό να παραμένει στο 1.3% τον Ιούλιο 2017, όσος ήταν και τον Ιούνιο, που είναι και το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους. Υπογραμμίζεται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των Ενεργειακών Τιμών έχουν διαμορφωθεί στο +2.2% από +9.3% που ήταν τον Φεβρουάριο 2017 για να αρχίσουν να επιβραδύνονται οι τιμές υγρών καυσ΄μων κλπ, συμβάλλοντας στη συμπίεση του Ενεργειακού Κόστους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

-         Το Ευρώ συνέχισε την ανατιμητική του πορεία έναντι του "πράσινου νομίσματος". Όμως η ανακοίνωση των πολύ καλών αποτελεσμάτων για την Απασχόληση και τη μεγάλη μείωση του εμπορικού ελλείμματος προκάλεσαν την υποχώρηση του κοινοτικού νομίσματος - κατά -0.89% - στην τελευταία συνεδρίαση της Αγοράς Συναλλάγματος.

-         Έντονες οι διακυμάνσεις του Πετρελαίου στην τελευταία εβδομάδα για να κλείσει με μικρή μείωση -0.26%, ενώ ήταν εντυπωσιακή η πτώση του φυσικού αερίου με -5.81%.

 

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

Για την παγκόσμια μεταποιητική δραστηριότητα τον Ιούλιο 2017, πρώτος μήνα έναρξης του τρίτου τριμήνου 2017 διαπιστώθηκε βελτίωση - που ήταν περισσότερο έντονη στις χώρες της Ευρώπης - με βάση την τελευταία έρευνα του δείκτη JPMorgan Global Manufacturing PMI,που αυξήθηκε στο  52.7 τον Ιούλιο από 52.6 τον προηγούμενο μήνα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η Σύνοδος των ηγετών των G20 στο Αμβούργο τελικά επηρέασε θετικά τις Αγορές αφού στο Κοινό ανακοινωθέν διαπιστώνεται Πλήρης η συμφωνία για την πλήρη απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Γιατί διαπιστώνεται σχεδόν πλήρης αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για "μέτρα προστατευτισμού" σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι "τελευταίες τριβές" των χωρών του Κόλπου και του Κατάρ δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τις τιμές του Πετρελαίου. Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ' επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων.

Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το "χαμηλό" +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -0.2% τον Ιούνιο 2017 έναντι του Μαΐου, στη διάρκεια του οποίου είχαν σημειώσει υποχώρηση κατά -0.1%. Η υποχώρησε οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Όμως, σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +2.8%.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Μάιο. Εντούτοις, αυτή η εντυπωσιακή άνοδος οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί "βασικό στήριγμα" της Οικονομίας των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δαπάνες για κατασκευές υποχώρησαν κατά -1.3% τον Ιούνιο 2017 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα για να βρεθούν στ χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο 2016, έναντι μηνιαίας αύξησης +0.4% τον Μάο. Υπογραμμίζεται η πολύ μεγάλη μείωση κατά -5.4% για δημόσια έργα τον Ιούνιο, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Μάρτιο 2002.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Κατά 209.000 αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα τον  Ιούλιο 2017 - έναντι πρόβλεψης για 183.000 - και μετά από μια (αναθεωρημένη προς τα πάνω) αύξηση κατά 231.000 τον Ιούνιο. Η νέα αυτή αύξηση υποδηλώνει βελτίωση των ρυθμών απασχόλησης για το πρώτο μήνα του τρίτου τριμήνου 2017, που θα ενισχύσει την πορεία του ΑΕΠ.

Η συνεχής βελτίωση της Απασχόλησης στις ΗΠΑ έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της ανεργίας τον Ιούλιο 2017 στο 4.3%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και 16 χρόνια.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχώρησε στο 93.4 τον Ιούλιο από 95.1 τον Ιούνιο 2017 που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το "Σχέδιο Trump" για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται αύξηση του ετήσιου ρυθμού του ΑΕΠ σε +2.1% για την Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίμηνο 2017, ενώ η άνοδος για την ΕΕ των "28" προβλέπεται στο +2.2%. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, το ΑΕΠ εκτιμάται (σε πρώτη πρόβλεψη) στο +0.6% για το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο τόσο για την Ευρωζώνη όσο και για την ΕΕ των "28". Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατ΄+0.5% στην Ευρωζώνη και στις "28", ενώ σε ετήσια βάση η άνοδός του ήταν +1.9% και +2.0%.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator αυξήθηκε στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το Εμπορικό Πλεόνασμα της Ευρωζώνης περιορίσθηκε στα 21.4 δισ. ευρώ τον Μάιο 2017 από 23.4 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2016, αλλά με αύξηση των Εξαγωγών κατά +12.9% και των Εισαγωγών +16.4%. Συνεπώς οι οι εμπορικές συναλλαγές της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν αισθητά κατά τον Μάιο 2017.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Οι Βιομηχανικές τιμές στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά 0.1% τον Ιούνιο 2017 σε σύγκριση με τον Μάιο. Σε ετήσια επίπεδα οι βιομηχανικές τιμές αυξήθηκαν +2.5% στην Ευρωζώνη και +2.6% στις "28"

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Η Ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9.3% τον Μάιο 2017, όσο ήταν και τον Απρίλιο, από 10.2% που ήταν τον  Μάιο 2016. Στην ΕΕ των 28 η Ανεργία διαμορφώθηκε στο 7.8% τον Μάιο, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα, από 8.7% που ήταν τον Μάιο 2016.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικόςς Κίνδυνος aπομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχώρησε  στο 94.5 τον Ιούνιο από 97.1 τον Μάιο και 97.0 τον Απρίλιο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan. Είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επικρατεί "αισιοδοξία" που τροφοδοτείται κυρίως από το  υψηλό επίπεδο Απασχόλησης, αλλά που δείχνει πλέον να μετριάζεται…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί "πονοκεφάλους" για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.5 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του "πράσινου νομίσματος"…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: "Πονοκέφαλος" τα πολύ μεγάλα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού που εκτινάχθηκε στα 90 δισ. δολάρια τον Ιούνιο 2017, έναντι πρόβλεψης 35 δισ. και από πλεόνασμα 6 δισ. τον Ιούνιο 2016.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% τον Ιούνιο 2017, που ήταν και η πέμπτη κατά σειρά μηνιαία αύξηση. Σε 12μηνη βάση η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη κατά +4.7%, κυρίως ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων των ορυχείων και των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Βελτίωση εμφάνισε τον Ιούλιο και η τελευταία έρευνα για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που προέκυψε με βάση τον δείκτη IHS Markit U.S. Manufacturing PMI. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η "μεγαλύτερη αισιοδοξία" που εκφράζουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις σε ότι αφορά στις μελλοντικές παραγωγικές δραστηριότητές τους.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος τον Ιούνιο 2017 στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο 2016. Το εμπορικό έλλειμμα προήλθε περιορίσθηκε τον Ιούνιο στα 43.6 δισ. δολ. από 46.4 τον προηγούμενο μήνα και προήλθε από τη  μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών στα τελευταία 2.5 χρόνια.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο Πληθωρισμός παρέμεινε στο 1.3% τον Ιούλιο 2017, όσος ήταν και τον Ιούνιο, που είναι και το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του έτους. Υπογραμμίζεται ότι οι ετήσιοι ρυθμοί ανόδου των Ενεργειακών Τιμών έχουν διαμορφωθεί στο +2.2% από +9.3% που ήταν τον Φεβρουάριο 2017 για να αρχίσουν να επιβραδύνονται οι τιμές υγρών καυσίμων κλπ, συμβάλλοντας στη συμπίεση του Ενεργειακού Κόστους των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΛΠ  ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι " αδυναμίες" του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα.

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Fedreal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα… Άγνωστες προς το παρόν οι επιπτώσεις για τη Συρία…...

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Νέα ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της τελευταίας εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να πλήξει αμερικανικές πόλεις. Πάντως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να "πείσει" τη Βόρειο Κορέα… ενώ οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για άσκηση "πιέσεων" προς την Βόρεια Κορέα δεν απέδωσαν το παραμικρό…

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως "προσωρινή πρωθυπουργός"… Η Αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

GREXIT: Έκλεισε η δεύτερη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF συμφώνησε τελικά για την έγκριση ενός μικρού δανείου, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη"…  Σε αναμονή η Ελληνική Οικονομία για μια επιτυχημένη "έξοδο στις αγορές"… Βάσιμες οι προβλέψεις για νέα αισθητή άνοδο του τουρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο 2017 και στην "περίοδο αιχμής". Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 5μηνο 2017...

 

 ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί "προτροπή" κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

Investment Newsletter  No 53         30 Ιουλίου 2017

 

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ:

Η ΞΑΦΝΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ

ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ;

                 

 

-         Η ξαφνική ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα νέου διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να πλήξει αμερικανικές πόλεις θα προκαλέσει μια ισχυρή αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ; Θα υπάρξουν επιπτώσεις στις αγορές; Πάντως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να "πείσει" τη Βόρειο Κορέα…

-         Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν περαιτέρω με την επιβολή νέων μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα… Η "χειροτέρευση των σχέσεων" μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων και το "κορεατικό πρόβλημα" δεν δημιουργούν "αισιοδοξία" για τις αγορές, ενώ πιθανώς το Πετρέλαιο και ο Χρυσός να επηρεασθούν ανοδικά από τους Γεωπολιτικού Κινδύνους…

-         Μέσα στη νέα εβδομάδα στο επίκεντρο των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων αναμένεται να βρεθούν η πορεία των αμοιβών του εξω-αγροτικού τομέα των ΗΠΑ και του εξωτερικού εμπορικού ισοζυγίου της. Και τα δύο αυτά μεγέθη αναμένεται να επηρεάσουν αφενός τη διαμόρφωση των ρυθμών μεγέθυνσης του ΑΕΠ και αφετέρου την ισοτιμία του "πράσινου νομίσματος".

-         Ήδη στο δεύτερο τρίμηνο 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά +2.6% και από το "χαμηλό" +1.2% του πρώτου τριμήνου. Η άνοδος του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο υποστηρίχθηκε κυρίως από τις επενδύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων και από την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση. Οι προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο είναι για αύξηση του ΑΕΠ κατά +2.0% περίπου. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων από την FED κατά τους προηγούμενους μήνες, τα ανωτέρω μακροοικονομικά αυτά στοιχεία είναι πολύ ενθαρρυντικά για τις μετοχικές αποτιμήσεις και την πορεία της Παγκόσμιας Οικονομίας.

-         Στα "ατού" της Οικονομίας των ΗΠΑ τα τελευταία στοιχεία για ισχυρή άνοδο των πωλήσεων διαρκών καταναλωτικών αγαθών και  οι αυξημένες πωλήσεις μονοκατοικιών στο δίμηνο Μαΐου Ιουνίου.

-         Σημειωτέον ότι μέσα στον  Αύγουστο θα πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση Trumpθα καταφέρει να μειώσει τις φορολογίες Εισοδήματος, αλλά και τα μέτρα που θα πρέπει να λάβει για τον έλεγχο ή την περαιτέρω επέκταση του Ομοσπονδιακού Χρέους που πλησιάζει τα 20 τρισ. δολάρια.

-         Μέσα στη νέα εβδομάδα υπολογίζεται ότι θα ανακοινωθούν και οι πρώτες προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το δεύτερο τρίμηνο 2017, το οποίο προβλέπεται να εμφανίσει ανοδικές τάσεις.  Ως προς το πρώτο τρίμηνο 2017 η πρόβλεψη ήταν για μια ετήσια μεταβολή +1.9% και +2.1% αντίστοιχα για Ευρωζώνη και ΕΕ των 28. Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται άνοδος κατά +0.7% για την Ευρωζώνη ως προς το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο.

-         Η υψηλή κεφαλαιοποίηση κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ σε σύγκριση με τις λοιπές κατηγορίες εισηγμένων. Η αβεβαιότητα από τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω αναπροσαρμογής του Ενεργητικού - Παθητικού της FederalReserve, η "αβεβαιότητα" για την πολιτική  Obamacareκαι οι πολύ υψηλές ετήσιες αποδόσεις των Μετοχικών Δεικτών κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικούς τους Θεσμικούς Επενδυτές.

-         Προβληματίζει η τελευταία μεγάλη εβδομαδιαία και μηνιαία πτώση του DAX σε σύγκριση με τις αποδόσεις των λοιπών Μετοχικών Δεικτών της Ευρωζώνης. Παρά ταύτα η Οικονομία της Γερμανίας εμφανίζεται να έχει εξαιρετικές επιδόσεις και να παραμένει η "ισχυρή ατμομηχανή" της Ανάπτυξης στην Ευρώπη.

-         Εντυπωσιακή η συνεχής άνοδος του Ευρώ έναντι του Δολαρίου ΗΠΑ, ανατίμηση που (μάλλον) φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τον DAX σε όφελος των Μετοχικών Δεικτών των ΗΠΑ. Αυτή η "συναλλαγματική συμπεριφορά" φαίνεται να συνδέεται περισσότερο με τις "φοβίες" που δημιουργεί η αναπροσαρμογή του Ενεργητικού του FederalReserve ύψους 4.5 τρισ. δολαρίων (!!!) που θα αρχίσει πριν  από τα τέλη του έτους.

-         Οι προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο του ευρώ στο 1.20 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη προσεχούς Δεκεμβρίου - εφόσον δεν λύσει ουσιαστικά προβλήματα η κυβέρνηση Trump - θα επηρεάζουν τις αποφάσεις των μεγαλοεπενδυτών μεσοπρόθεσμα - πολύ πιθανώς σε όφελος τίτλων της Ευρωζώνης… Είναι αρκετά πιθανή η αύξηση των εισροών μεγάλων όγκων κεφαλαίων από τη "δολαριακή ζώνη" προς την Ευρωζώνη.

-         Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

 

Στη συνέχεια παρατίθενται οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν - στον ένα ή στον άλλο βαθμό - τις Μετοχικές και λοιπές Αγορές στη νέα εβδομάδα…

ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΙΣΧΥΡΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ: Αύξηση κατά +3.3% της Παγκόσμιας Ανάπτυξης προβλέπει ο OECD για το 2017, από +3% το 2016, ενώ η πρόβλεψη είναι για περαιτέρω  άνοδο και το 2018. Με ρυθμό +3.7% προβλέπεται να αναπτυχθεί η Παγκόσμια Οικονομία κατά το 2017, έναντι +3.2% το 2016, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Commission.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ: Η Σύνοδος των ηγετών των G20 στο Αμβούργο τελικά επηρέασε θετικά τις Αγορές αφού στο Κοινό ανακοινωθέν διαπιστώνεται Πλήρης η συμφωνία για την πλήρη απελευθέρωση του Διεθνούς Εμπορίου... Γιατί διαπιστώνεται σχεδόν πλήρης αναδίπλωση από τις προεκλογικές διακηρύξεις του Trump για "μέτρα προστατευτισμού" σε βάρος των εισαγωγών...

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: Οι "τελευταίες τριβές" των χωρών του Κόλπου και του Κατάρ δεν φάνηκαν να επηρεάζουν τις τιμές του Πετρελαίου. Η αυξημένη παραγωγή shale gas από τις δημιουργεί πτωτικές πιέσεις στην πετρελαϊκή αγορά. Από την άλλη πλευρά η ισχυρή Παγκόσμια Ανάπτυξη ωθεί προς τα πάνω τις τιμές Πετρελαίου....  Βασικό σενάριο σύμφωνα με τους Ρώσους: $45.6  το βαρέλι το 2017 και $40 στη διετία 2018 - 2019. Ισχυρές οι αβεβαιότητες από τη χρονική διάρκεια περικοπών της παραγωγής των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών του OPEC και της Ρωσίας... 

ΑΣΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ:  Ισχυρή «στήριξη» στις Αγορές έδωσαν τα στοιχεία για αύξηση του ΑΕΠ στην Κίνα στο +6.9% στο 1ο τριμ. 2017 από 6.8% στο προηγούμενο τρίμηνο. Μεγάλη και η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 6.5% τον Μάιο 2017 και του όγκου των διεθνών εμπορικών συναλλαγών τον Μάιο - αύξηση εξαγωγών +8.0% και εισαγωγών +14.8% - υποδηλώνει ενίσχυση του όγκου του ΑΕΠ και κατ' επέκταση περαιτέρω ενδυνάμωση της Παγκόσμιας Οικονομίας. Η ενίσχυση του γουάν έναντι του δολαρίου θα έχει θετικές συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων.

Εξαιρετικά καλές οι επιδόσεις της Οικονομίας της Ιαπωνίας με ετήσια αύξηση +2.2% στο πρώτο τρίμηνο 2017. Η τελευταία απόφαση της Bank of Japan να συνεχίσει την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων πολύ θετική για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΑΕΠ:  Στο δεύτερο τρίμ. 2017 το ΑΕΠ των ΗΠΑ σε ετήσια βάση αυξήθηκε +2.6% από το "χαμηλό" +1.2% του πρώτου τριμ.  Σύμφωνα με το Federal Reserve της Atlanta - αναμένεται να αυξηθεί κατά +2.8% για το δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για +2.5%.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ: Οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά -0.2% τον Ιούνιο 2017 έναντι του Μαΐου, στη διάρκεια του οποίου είχαν σημειώσει υποχώρηση κατά -0.1%. Η υποχώρησε οφείλεται κυρίως στη μείωση των πωλήσεων των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Όμως, σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +2.8%.

ΔΙΑΡΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ: Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών παρουσίασαν μηνιαία αύξηση +6.5% τον Ιούνιο 2017 μετά από πτώση -0.1% τον Μάιο. Εντούτοις, αυτή η εντυπωσιακή άνοδος οφείλεται κυρίως στη μεγάλη άνοδο παραγγελιών πολιτικών αεροσκαφών.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ: Στις ΗΠΑ τα προσωπικά εισοδήματα αυξήθηκαν +0.4% τον Απρίλιο 2017 έναντι +0.2% αύξηση τον προηγούμενο μήνα, ενώ μισθοί και ημερομίσθια αυξήθηκαν +0.7%. Οι ανωτέρω ενδείξεις υποδηλώνουν προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο 2017.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ: Οι πωλήσεις νέων μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά +0.8% τον Ιούνιο ενώ και τον Μάιο 2017 είχε καταγραφεί ετήσια άνοδος +2.9% ενώ τον Απρίλιο οι πωλήσεις ήσαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Συνεπώς η στεγαστική πίστη, παρά τις τρεις αυξήσεις των Κεντρικών Επιτοκίων, εξακολουθεί να αποτελεί "βασικό στήριγμα" της Οικονομίας των ΗΠΑ.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Οι θέσεις εργασίας στον εξω-αγροτικό τομέα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 222.000 τον Ιούνιο πάνω από τις προβλέψεις για 180.000 νέες θέσεις, ενώ οι ωριαίες αμοιβές αυξήθηκαν κατά +0.2% από +0.1% τον Μάιο.

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχώρησε στο 93.4 τον Ιούλιο από 95.1 τον Ιούνιο 2017 που είναι από τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 9 μηνών σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Πολύ σημαντική η μείωση φορολογιών των κερδών επιχειρήσεων που εξήγγειλε ο Trump, αλλά η οποία μένει να εγκριθεί από τα Νομοθετικά Σώματα.Η πρόθεση για μείωση των φόρων για τα κέρδη των επιχειρήσεων λειτουργεί ενισχυτικά για τη Χρηματιστηριακή Αγορά, αλλά είναι αβέβαιη η υλοποίηση της σχετικής πολιτικής πριν από το 2018. Ωστόσο, οι Αγορές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το "Σχέδιο Trump" για σημαντική μείωση των φορολογιών των επιχειρήσεων, καθώς θα διογκωθούν τα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού και τα εκτιναχθούν τα Επιτόκια…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η προωθούμενη απορύθμιση του Τραπεζικού Συστήματος θα χαρίσει μεγαλύτερη ευελιξία στις μεγάλες τράπεζες και λιγότερους περιορισμούς στην άντληση επαρκών ιδίων κεφαλαίων.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η καταναλωτική πίστη αυξήθηκε στο 12μηνο που έληξε τον Μάιο 2017 κατά 5.75% παρά τις πραγματοποιηθείσες αυξήσεις των Κεντρικών επιτοκίων.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΑΕΠ: Αναθεώρηση προς τα πάνω της πορείας του ΑΕΠ με τελευταία πρόβλεψη της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο 2017 με άνοδο + 0.6% για την Ευρωζώνη ΕΕ των 28. Ως προς το πρώτο τρίμ. 2016 η πρόβλεψη είναι ετήσια μεταβολή +1.9% και +2.1% αντίστοιχα για Ευρωζώνη και ΕΕ των 28. Για το δεύτερο τρίμηνο 2017 προβλέπεται άνοδος κατά +0.7% για την Ευρωζώνη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: 1) Ο Δείκτης  Business Climate Indicator αυξήθηκε στο 1.15 τον Ιούνιο 2017, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο 2011. 2) Η τελευταία έρευνα IHS Markit Eurozone PMI διαμορφώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο 2017 από το προηγούμενο τρίμηνο και είναι το υψηλότερο από το πρώτο τρίμηνο του 2011.

ΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΠΕΚΤΑΣΗ: Η European Central Bank διατηρεί τα επιτόκια στο 0%, αλλά από τον Απρίλιο έχει περιορίσει κατά 20 δισ. € τις μηνιαίες αγορές ομολογιών για να περιορισθούν στα 60 δισ. € μέχρι τα τέλη του έτους. Η Οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να επωφελείται από την Ποσοτική Χαλάρωση και τα πολύ χαμηλά Επιτόκια. Ενδεικτική είναι η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων νέων δανείων κατά +2.6% τον Ιούνιο, όση ήταν και τον Μάιο 2017. για τους μη χρηματο-οικονομικούς οργανισμούς οι αυξήσεις +2.1% για τον Ιούνιο από 2.5% τον Μάιο.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε +4% τον Μάιο 2017 σε 12μηνη βάση, έναντι ανόδου +1.2% τον Απρίλιο, εξέλιξη που σηματοδοτεί αύξηση και των πωλήσεων βιομηχανικών εμπορευμάτων με βάση τις παραγγελίες. Σε μηνιαία επίπεδα η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά +1.3% τον Μάιο 2017, ενώ η μεγαλύτερη άνοδος παραγωγής σημειώθηκε στον τομέα των διαρκών καταναλωτικών αγαθών. 

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο δείκτης Μεταποιητικής δραστηριότητας IHS Markit Eurozone Manufacturing PMI της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε  στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίων 74 μηνών κατά τον Ιούνιο 2017 αναβαίνοντας στις  57.4 μονάδες έναντι 57.0 του Μαΐου. Στις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καταγράφεται ικανοποιητική άνοδος της Μεταποιητικής Δραστηριότητας, που προφανώς υποστηρίζεται από την Πολιτική Πιστωτικής Χαλάρωσης

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ: Το Εμπορικό Πλεόνασμα της Ευρωζώνης περιορίσθηκε στα 21.4 δισ. ευρώ τον Μάιο 2017 από 23.4 δισ. τον αντίστοιχο μήνα του 2016, αλλά με αύξηση των Εξαγωγών κατά +12.9% και των Εισαγωγών +16.4%. Συνεπώς οι οι εμπορικές συναλλαγές της Ευρωζώνης με τον υπόλοιπο κόσμο αυξήθηκαν αισθητά κατά τον Μάιο 2017.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ: Οι Βιομηχανικές τιμές στην Ευρωζώνη υποχώρησαν κατά -0.4% τον Μάιο 2017 σε σύγκριση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των "28". Η μεγάλη αυτή μείωση οφείλεται στην πτώση των ενεργειακών τιμών κατά -1.3% τον Μάιο έναντι του 0.5% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση οι τιμές σε επίπεδο βιομηχανιών της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά +3.3% τον Μάιο έναντι ανόδου +4.3% τον Απρίλιο.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ:   Η Ανεργία παρέμεινε αμετάβλητη στο 9.3% τον Μάιο 2017, όσο ήταν και τον Απρίλιο, από 10.2% που ήταν τον  Μάιο 2016. Στην ΕΕ των 28 η Ανεργία διαμορφώθηκε στο 7.8% τον Μάιο, όσο ήταν και τον προηγούμενο μήνα, από 8.7% που ήταν τον Μάιο 2016.

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ: Οι ωριαίες αποδοχές των εργαζομένων στην Ευρωζώνη κατά το 4ο τρίμηνο 2016 αυξήθηκαν +1.6% έναντι +1.4%  του αμέσως προηγούμενου τριμήνου. Μεγαλύτερη αύξηση αποδοχών σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών (+2.3%), ενώ στη βιομηχανία η αύξηση έφθασε το (+1.8%).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ: Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής της Ευρωζώνης (IHS Markit Flash Eurozone PMI Composite Output Index) υποχώρησε στο 55.7 τον Ιούνιο 2017  από 56.8 τον Απρίλιο, για να βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο του σχετικού Δείκτη από τον Ιανουάριο 2017. H εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην απότομη υποχώρηση της μεταποιητικής παραγωγής και δευτερευόντως στην πτώση των εργασιών του τομέα Υπηρεσιών. Πάντως και με αυτά τα δεδομένα του Ιουνίου σε μέσα επίπεδα ο Δείκτης PMI βρέθηκε στο 56. 4 στο δεύτερο τρίμηνο 2017 έναντι του 55.6 στο πρώτο τρίμηνο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ:  Ο όγκος λιανικών πωλήσεων αυξήθηκε κατά +0.3% στην Ευρωζώνη κατά το Μάρτιο 2017 έναντι του Φεβρουαρίου, ενώ αντίθετα σημείωσε μείωση -0.2% στην ΕΕ των 28. Τον Φεβρουάριο  είχαν σημειωθεί αυξήσεις +0.5% και 0.7% σε Ευρωζώνη και ΕΕ των 28 αντίστοιχα.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Τον Ιούνιο 2017 ο δείκτης Markit Flash Eurozone Services PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 54.7 από 56.3 τον Μάιο για να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα τελευταίων 5 μηνών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Η κατασκευαστική  δραστηριότητα τον Φεβρουάριο 2017 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο αυξήθηκε +6.9% στην Ευρωζώνη και +4.4% στην ΕΕ των 28. Στο 12μηνο που έληξε τον Φεβρουάριο 2017 η αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν +7.1% στην Ευρωζώνη και +5.2% στις 28 της ΕΕ.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ: Οι τιμές των κατοικιών στην  Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά +4.1% στο τέταρτο τρίμηνο 2016 και +4.7% στην ΕΕ των 28 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Ως προς το τρίτο τρίμηνο οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν +0.8% στο τέταρτο τρίμηνο 2016

ΑΔΥΝΑΜΑ ΣΗΜΕΙΑ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προβλεπόμενοι υψηλότεροι  ρυθμοί ανάπτυξης για το 2017 ενδέχεται να περιορισθούν λόγω:   1) Μέτρων Προστατευτισμού από τις ΗΠΑ (κίνδυνος που υποβαθμίζεται στο τελευταίο διάστημα.  Ωστόσο, ο σχετικόςς Κίνδυνος aπομακρύνεται μετά την τελευταία Σύνοδο των ηγετών G20 για την ελευθερία του Διεθνούς Εμπορίου. 2) Αύξησης των Επιτοκίων από την FED, που μπορεί να επηρεάσει τη Διεθνή Ανάπτυξη, παρά την διατήρηση αμετάβλητων των Επιτοκίων από την ECB.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

ΚΛΙΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ: Ο Δείκτης Κλίματος Εμπιστοσύνης των Καταναλωτών υποχώρησε  στο 94.5 τον Ιούνιο από 97.1 τον Μάιο και 97.0 τον Απρίλιο σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του University of Michigan. Είναι προφανές ότι στις ΗΠΑ εξακολουθεί να επικρατεί "αισιοδοξία" που τροφοδοτείται κυρίως από το  υψηλό επίπεδο Απασχόλησης, αλλά που δείχνει πλέον να μετριάζεται…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ: Ο σύνθετος δείκτης Markit Flash US Composite PMI υποχώρησε τον Ιούνιο στο 53.0 από 53.6 τον Μάιο για να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα τελευταίου τριμήνου.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Μια από τις παρενέργειες της «σφικτής αγοράς εργασίας» είναι ότι το αυξανόμενο κόστος μισθοδοσίας μεταφέρεται στις Τελικές Τιμές που καταβάλλουν οι Καταναλωτές, μειώνοντας την αγοραστική δύναμή τους.

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:  Ο Πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε σε 12μηνη βάση στο +1.6% τον Ιούνιο 2017 από +1.9% τον Μάιο. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό Πληθωρισμού από τον Οκτώβριο 2016, εξέλιξη που αποδίδεται στη μηνιαία πτώση των τιμών υγρών καυσίμων κατά -0.4% τον Ιούνιο. Η υποχώρηση του Ενεργειακού Κόστους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας των νοικοκυριών, αλλά θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εσωτερική αξία και στα αποθέματα εταιρειών πετρελαίου.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Τα τελευταία Μακρο-οικονομικά στοιχεία της Οικονομίας των ΗΠΑ δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες ότι θα καθυστερήσει η λήψη αποφάσεων για νέες αυξήσεις των Επιτοκίων, ευνοώντας τις τάσεις για ανάκαμψη των Μετοχικών Δεικτών στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. των λιανικών πωλήσεων δεν δημιουργούν προσδοκίες για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη FED.

ΔΟΛΑΡΙΟ:  Τα τελευταία Μακροοικονομικά και Δημοσιονομικά στοιχεία έφεραν το Δολάριο στα χαμηλά τελευταίων (σχεδόν) 20 μηνών, εξέλιξη που δημιουργεί "πονοκεφάλους" για όλες τις αγορές, εκτός από αυτές των Εμπορευμάτων. Εάν συνεχισθεί αυτή η υποχώρηση πολύ πιθανόν να υπάρξουν προβλήματα των επιχειρήσεων της Ευρώπης με τις εξαγωγές τους  προς τις ΗΠΑ, που αναπτύσσονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στις αβεβαιότητες για την εξωτερική ισοτιμία του Δολαρίου θα πρέπει πλέον να αναμένεται και η μείωση του ενεργητικού - παθητικού της FED κατά 4.5 τρισ. $, η οποία - όπως και να εφαρμοσθεί - θα έχει επιπτώσεις  στις ισοτιμίες του "πράσινου νομίσματος"…

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: "Πονοκέφαλος" τα πολύ μεγάλα ελλείμματα του Ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού που εκτινάχθηκε στα 90 δισ. δολάρια τον Ιούνιο 2017, έναντι πρόβλεψης 35 δισ. και από πλεόνασμα 6 δισ. τον Ιούνιο 2016.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +0.4% τον Ιούνιο 2017, που ήταν και η πέμπτη κατά σειρά μηνιαία αύξηση. Σε 12μηνη βάση η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξημένη κατά +4.7%, κυρίως ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων των ορυχείων και των εταιρειών κοινωφελούς χαρακτήρα. Ο βαθμός απασχόλησης του εγκατεστημένου παραγωγικού δυναμικού των βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο 76.6% που είναι κατά 3.3 εκατ. μονάδες πάνω από το μέσο βαθμό απασχόλησης του μέσου όρου της περιόδου 1972-2016.

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ: Ο Δείκτης μεταποιητικής Δραστηριότητας PMI για τις ΗΠΑ - του Institute for Supply Management - αυξήθηκε σε 57.8 τον Ιούνιο από 54.9 τον Μάιο και πάνω από τις προβλέψεις για 55.2. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Αύγουστο 2014 και αποδίδεται στους αυξημένους ρυθμούς ανόδου της Παραγωγής, Νέων Παραγγελιών και Απασχόλησης.

ΤΟΜΕΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Ο Δείκτης δραστηριότητας του Τομέα Υπηρεσιών (Flash U.S. Services Business Activity Index) διαμορφώθηκε στις 54.0 μονάδες τον Μάιο από 53.1 τον Απρίλιο, για να διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τελευταίου τετραμήνου.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Το εξωτερικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 43.6 δισ. τον Φεβρουάριο 2017 από 48.2 δισ. $ τον Ιανουάριο. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν +0.2% τον Φεβρουάριο για να διαμορφωθούν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο 2014. Αντίθετα, οι εξαγωγές είχαν μείωση -1.8% τον περασμένο Φεβρουάριο

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η επιδιωκόμενη απορύθμιση του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος ενέχει νέους αυξημένους Συστημικούς Κινδύνους για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης. Ωστόσο, οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται σε μεγάλο ποσοστό από την αύξηση των επιτοκίων και της λειτουργικής κερδοφορίας

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ:   Ο ετήσιος Πληθωρισμός στην Ευρωζώνη συμπιέσθηκε στο +1.3% τον Ιούνιο από +1.4% τον Μάιο και είναι ο χαμηλότερος ρυθμός ανόδου που καταγράφεται από τον Ιανουάριο.  Σε μεγάλο ποσοστό η αρκετά συγκρατημένη άνοδος είναι αποτέλεσμα της πτώσης των τιμών των εισαγομένων ενεργειακών πρώτων υλών. Η περαιτέρω συμπίεση του Πληθωρισμού τον Ιούνιο ευνοεί τη θέση εκείνων που υποστηρίζουν τη διατήρηση της Πολιτικής Πιστωτικής Χαλάρωσης και το 2018…

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ: Ο υψηλός Δημόσιος Δανεισμός των Νοτίων Χωρών - μελών της Ευρωζώνης δημιουργεί γενικότερες ανασφάλειες για το μέλλον της Ευρωζώνης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΙ ΚΛΠ  ΚΙΝΔΥΝΟΙ

ΗΠΑ

Πολιτικοί Κίνδυνοι:  Παραμένουν έντονες οι αβεβαιότητες στις διεθνείς Αγορές από τις διαπιστωμένες διοικητικές αδυναμίες του Donald Trump. Παράλληλα, είναι έντονος ο προβληματισμός για τις σχέσεις της οικογένειας Trump με τους Ρώσους στην προεκλογική περίοδο. Αυτές οι " αδυναμίες" του νέου προέδρου αποτελούν μία από τις Αιτίες της μεγάλης υποχώρησης του Δολαρίου στο τελευταίο διάστημα.

Συστημικοί Κίνδυνοι: Δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση των επιπτώσεων από τη διαγραφή ….4.5 τρισ. Δολαρίων από το Ενεργητικό - Παθητικό της Fedreal Reserve που θα ξεκινήσει πριν από τα τέλη 2017

Σχέσεις με Ρωσία: Οι Γεωπολιτικοί  Κίνδυνοι αυξήθηκαν με την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων από τις ΗΠΑ προς τη Ρωσία και την τελευταία να απαιτεί τη μείωση του προσωπικού των διπλωματών κλπ των ΗΠΑ κατά περίπου 700 άτομα… Άγνωστες προς το παρόν οι επιπτώσεις για τη Συρία…...

Σχέσεις με Κίνα: Σε «ήρεμα νερά» η πορεία των σχέσεων των δύο χωρών σε ότι αφορά το Διεθνές Εμπόριο μετά τις διαπραγματεύσεις των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας. Επίσης, η Κίνα φαίνεται ότι «μεσολαβεί» για την ειρηνική επίλυση των διαφορών των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους

ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ: Νέα ένταση των Γεωπολιτικών Κινδύνων λόγω της τελευταίας εκτόξευσης από τη Βόρεια Κορέα διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να πλήξει αμερικανικές πόλεις. Πάντως όλοι οι αναλυτές συμφωνούν ότι η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να "πείσει" τη Βόρειο Κορέα… ενώ οι διπλωματικές πιέσεις των ΗΠΑ προς την Κίνα για άσκηση "πιέσεων" προς την Βόρεια Κορέα δεν απέδωσαν το παραμικρό…

ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Πολιτικοί Κίνδυνοι: Η εκλογή Emmanuel Macron και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση έχουν βελτιώσει εξαιρετικά τις προσδοκίες των Επενδυτών για προώθηση του εκσυγχρονισμού των Οικονομιών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, η Ιταλία εμφανίζεται πλέον να έχει αυξανόμενους Κινδύνους Πολιτικής Αστάθειας…

BREXIT: Χωρίς εντάσεις έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για το BREXIT, με ευχές από Macron και Merkel για επιστροφή της Βρετανίας στην ΕΕ. Εντούτοις, επικρατεί Πολιτική Αβεβαιότητα αφού οι Εκλογές αποδείχθηκαν πλήγμα για τους Συντηρητικούς και με τη May πλέον να λειτουργεί περισσότερο ως "προσωρινή πρωθυπουργός"… Η Αβεβαιότητα θα διατηρηθεί αρκετό καιρό μέχρι να επιλυθούν οι «μεγάλες διαφορές» ΕΕ και Βρετανίας...

GREXIT: Έκλεισε η δεύτερη Αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας από τους δανειστές, ενώ και το IMF συμφώνησε τελικά για την έγκριση ενός μικρού δανείου, αλλά με αρκετούς όρους για προώθηση νέων μεταρρυθμίσεων.. Η θετική μεταβολή του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια "πολύ καλή εξέλιξη"…  Σε αναμονή η Ελληνική Οικονομία για μια επιτυχημένη "έξοδο στις αγορές"… Βάσιμες οι προβλέψεις για νέα αισθητή άνοδο του τουρισμού κατά το πρώτο εξάμηνο 2017 και στην "περίοδο αιχμής". Όμως ήσαν απογοητευτικά τα αποτελέσματα του Εμπορικού Ισοζυγίου και τα έσοδα από τουρισμό για το πρώτο 5μηνο 2017...

 

 ΑΝΑΛΥΣΗ:

ΚΙΜΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ

Δρ Οικονομολόγος

 

ΥΓ: Το ανωτέρω άρθρο - ανάλυση σε καμμιά περίπτωση δεν αποτελεί "προτροπή" κλπ για τοποθετήσεις σε μετοχές ή άλλου είδος χρηματοοικονομικές κλπ επενδύσεις και προϊόντα που εγκυμονούν Επενδυτικούς Κινδύνους

Investment Newsletter  No 52         23 Ιουλίου 2017

 

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΓΟΡΩΝ:

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΟΛΑΡΙΟΥ;

 

-        Η μεγάλη πτώση του δολαρίου ΗΠΑ αποτελεί κορυφαίο θέμα για τις Αγορές καθώς μεταβάλλει σε μεγάλο βαθμό τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές. Το σημαντικότερο είναι ότι η πτώση αποδίδεται στις μεγάλες αδυναμίες της κυβέρνησης Trump να δώσει λύσεις στα δημοσιονομικά προβλήματα, στην αντικατάσταση του Obamacare, στη μείωση των φορολογιών κλπ.

-        Σε άμεση σχέση με την υποτίμηση του δολαρίου είναι και οι αρνητικές προοπτικές από τη σταδιακή μείωση του ενεργητικού - παθητικού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 4.5 τρισ. δολάρια.  Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει την ομολογιακή αγορά των ΗΠΑ σε όφελος, πιθανώς, των αμερικανικών μετοχών ή/και των ομολογιών Ευρωζώνης και Ιαπωνίας.

-        Οι προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο του ευρώ στο 1.20 έναντι του δολαρίου μέχρι τα τέλη προσεχούς Δεκεμβρίου - εφόσον δεν λύσει ουσιαστικά προβλήματα η κυβέρνηση Trump - θα επηρεάζουν τις αποφάσεις των μεγαλοεπενδυτών μεσοπρόθεσμα - πολύ πιθανώς σε όφελος τίτλων της Ευρωζώνης… Είναι αρκετά πιθανή η αύξηση των εισροών μεγάλων όγκων κεφαλαίων από τη "δολαριακή ζώνη" προς την Ευρωζώνη.

-        Οι προοπτικές για τη Χρηματοδότηση της Οικονομίας της Ευρωζώνης παραμένουν θετικές, αφού μέχρι τέλους 2017 ή και αργότερα - σύμφωνα με τον πρόεδρο της ECB- θα παραμείνουν αμετάβλητα τα Κεντρικά Επιτόκια. Παράλληλαθαπαραμείνειαμετάβλητηκαιηπολιτικήαγορώνομολογιώνμέχρι 60 δισ. € μηναιαίωςμέχριτατέλη 2017 ήκαιαργότερα

-        Ο Πληθωρισμός εμφανίζεται επιβραδυνόμενος και αρκετά κάτω από το +2.0 που είναι ο στόχος της ECB, κυρίως κάτω από την επίδραση της μείωσης των (σε δολάρια) Ενεργειακών Τιμών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πληθωρισμός ήταν +1.3% τον Ιούνιο από +1.4% τον Μάιο.

-        Η  ECBεπιδεικνύει μια "εμμονή" στην ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων σε τέτοιο βαθμό, ώστε υποστηρίζει ακόμη και τη συνέχιση του προγράμματος αγορών ομολογιών, είτε κατ΄ όγκο είτε και σε διάρκεια.

-        Η ανάκαμψη στις Επενδύσεις στις χώρες της Ευρωζώνης συνεχίζεται, καθώς οι επιχειρήσεις επωφελούνται από το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης που διευκολύνει τον αναδανεισμό τους σε συνδυασμό και από την άνοδο του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

-        Η Συνολική Προσφορά Χρηματικών Πόρων (M3) στην Ευρωζώνη αυξάνεται σημαντικά στην Ευρώπη με ετήσιο ρυθμό +5.0% τον Μάιο από +4.9% τον Απρίλιο, ενώ η συνολική Προσφορά Χρήματος (Μ1) αυξήθηκε +9.3% τον Μάιο, όσο ήταν και τον Απρίλιο. Η ετήσια αύξηση των χορηγήσεων δανείων ήταν +2.4% τον Μάιο (όσο και τον Απρίλιο), ενώ οι εκταμιεύσεις νέων δανείων προς τα Νοικοκυριά ήταν +2.6% τον Μάιο από 2.4% τον Απρίλιο.

-        Στις Αγορές Εμπορευμάτων με έντονες διακυμάνσεις οι τιμές του Πετρελαίου, αλλά οι οποίες τελικά έκλεισαν με εβδομαδιαία πτώση. Η ισχυρή άνοδος του Ευρώ έναντι του Δολαρίου μέσα στον Ιούλιο σε σχέση με τις τιμές του Πετρελαίου αναμένεται να συγκρατήσει την άνοδο του Πληθωρισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.

 

ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΕΣ ΟΙ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ....

 

Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία βασικών Μετοχικών Δεικτών υποδηλώνουν ότι οι αποδόσεις τους (σε %, σε μηνιαία και ετήσια βάση) είναι πολλαπλάσιες από αυτές των αποδόσεων καταθέσεων.

Βεβαίως οι αποδόσεις Μετοχικών Δεικτών διαφέρουν αρκετά  μεταξύ τους, καθώς επηρεάζονται από ποικίλους παράγοντες.

Οι προσδοκίες για την πορεία των Μετοχικών Δεικτών παραμένουν θετικές μεσοπρόθεσμα, αλλά πιθανόν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις εάν δεν ανακοπεί η ισχυρή πτωτική πορεία του Δολαρίου έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων.

 

ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

1) Οι δείκτες υψηλής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ σε ετήσια βάση έχουν χα&m